Μπόρις Τζόνσον: Νωρίτερα η άρση της καραντίνας - Η Βρετανία θα μάθει να ζει με τον κορονοϊό

Μπόρις Τζόνσον: Νωρίτερα η άρση της καραντίνας - Η Βρετανία θα μάθει να ζει με τον κορονοϊό

Σε σταδιακή άρση όλων των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού προχωρά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ακολουθώντας τη λογική του να μάθουν οι Βρετανοί να ζουν με τον κορονοϊό. Σήμερα Τετάρτη προανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα για όσους βρεθούν θετικοί στην Covid-19 σε δύο εβδομάδες, περίπου έναν μήνα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν, στις 21 Φεβρουαρίου, αντί για 24 Μαρτίου. Επιπλέον, δεν θα υπάρχει νομική απαίτηση που να συνοδεύεται από υψηλά πρόστιμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, ο Τζόνσον βασίζεται στις ενθαρρυντικές τάσεις των δεδομένων, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα συνεχιστούν. Μάλιστα, όπως δήλωσε, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τη νέα στρατηγική της κυβέρνησής του, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, κατά την οποία αναμένεται να καταργήσει όλους τους εσωτερικούς περιορισμούς κατά του κορονοϊού.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τις ανακοινώσεις Τζόνσον, οι υπουργοί της κυβέρνησής του θα δημοσιεύσουν νέες οδηγίες, ανακοίνωσε η Downing Street, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να παραμείνουν κάποιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως τα έντυπα καταγραφής στοιχείων επιβατών (PLF) και η καραντίνα για τα μη εμβολιασμένα άτομα. Τα τεστ Covid θα παραμείνουν δωρεάν προς το παρόν.

Τα σχέδια για τον τερματισμό των περιορισμών ανακοινώθηκαν από τον Τζόνσον τον περασμένο μήνα, όταν αποκάλυψε την κατάργηση των μέτρων του σχεδίου Β, όπως η χρήση μάσκας. Τότε ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε πει ότι η αυτοαπομόνωση θα μπορούσε να λήξει και νωρίτερα από τις 24 Μαρτίου. Επιπροσθέτως είχε προαναγγείλει την κατάργηση των εξουσιών που επιτρέπουν στα τοπικά συμβούλια να κλείνουν τους χώρους όπου έχει σημειωθεί επιδημία. 

Η τελική απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Σε φάση ενδημικότητας

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα για αυτή τη χώρα καθώς βγαίνουμε από την πανδημία», το οποίο «δείχνει ότι η σκληρή δουλειά του βρετανικού λαού αποδίδει καρπούς». Πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί θα αντικατασταθούν με συστάσεις, λέγοντας πως «προφανώς, όπως και σε κάποιον με γρίπη, δεν θα του συνιστούσαμε να πάει στη δουλειά, δεν θα συνιστούσαμε ποτέ σε κανέναν να πάει στη δουλειά όταν έχει μια μολυσματική ασθένεια».

Το σχέδιο για τη ζωή με τον Covid θα περιλαμβάνει «ένα ευρύ φάσμα καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων», είπε ο εκπρόσωπος, και αναμένεται να καλύψει ορισμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.