ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Μπορέλ, Μέρκελ και Μακρόν καταδίκασαν την απέλαση διπλωματών από τη Ρωσία

Μπορέλ, Μέρκελ και Μακρόν καταδίκασαν την απέλαση διπλωματών από τη Ρωσία

Tην καταδίκη της ΕΕ για την απέλαση τριών Ευρωπαίων διπλωματών, με το αιτιολογικό ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υποστήριξης υπέρ των Ναβάλντι, εξέφρασαν η Μέρκελ, ο Μακρόν και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος και κάλεσε τη Μόσχα να επανεξετάσει την απόφασή της. 

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε: «Κατά τη συνάντησή μου νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, έμαθα ότι τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες πρόκειται να απελαθούν από τη Ρωσία. Καταδίκασα έντονα αυτήν την απόφαση και απέρριψα τους ισχυρισμούς ότι διεξήγαγαν δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το καθεστώς τους ως ξένων διπλωματών. Η απόφαση πρέπει να επανεξεταστεί. Τόνισα την ενότητα και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη».

Ο Μπορέλ βρίσκεται από χθες στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, με σκοπό να ζητήσει την αποφυλάκιση του Ναβάλνι και να εξετάσει την δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας. «Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτήν την απέλαση», είπε στους δημοσιογράφους, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και οι δύο τους έμαθαν τα νέα κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης που είχαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τους τρεις διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία πλήττει περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη. Προειδοποίησε εξάλλου ότι θα υπάρξει «απάντηση» αν η Ρωσία δεν αναθεωρήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, από την πλευρά του, είπε ότι καταδικάζει και αυτός κατηγορηματικά τη στάση της Μόσχας απέναντι στον Ναβάλνι, από τη δηλητηρίασή του μέχρι τη σύλληψή του και την απέλαση των ξένων διπλωματών. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, οι διπλωμάτες των οποίων απελάθηκαν από τη Ρωσία.

Νωρίτερα η Μόσχα χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους τρεις διπλωμάτες με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, στις 23 Ιανουαρίου.