Μπλόκαρε η ισπανική Δικαιοσύνη τη συνεδρίαση «ανεξαρτησίας» της Καταλονίας

Μπλόκαρε η ισπανική Δικαιοσύνη τη συνεδρίαση «ανεξαρτησίας» της Καταλονίας

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας περί αναστολής της συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Καταλονίας την προσεχή Δευτέρα καταπατά την ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου.

Ωστόσο η Κάρμα Φορκαντέλ επισήμανε ότι το κοινοβούλιο δεν έχει προς το παρόν λάβει καμία απόφαση εάν η συνεδρίαση αυτή τελικά θα διεξαχθεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου να αναστείλει τη συνεδρίαση της Δευτέρας «πλήττει την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της λήψης πρωτοβουλιών από τα μέλη αυτού του κοινοβουλίου, ενώ για μια ακόμη φορά δείχνει ότι τα δικαστήρια χρησιμοποιούνται για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων» υπογράμμισε η ίδια μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα και κατά την οποία οι καταλανοί ηγέτες αναμενόταν να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή στο δικαστήριο του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην απόσχιση, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Σκληρή γραμμή από τη Μαδρίτη, που στέλνει ενισχύσεις

Από την πλευρά της, η Μαδρίτη συνεχίζει τη σκληρή γραμμή απέναντι στη Βαρκελώνη. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο Mariano Rajoy στο νέο κάλεσμα του Carles Puigdemont για διάλογο -«εάν ο κ. Puigdemont επιθυμεί διάλογο, οφείλει πρώτα να επιστρέψει στην οδό της νομιμότητας, τον οποίο δεν έπρεπε ποτέ να εγκαταλείψει», δήλωσε αργά χθες βράδυ.

Ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα τον καταλανό ηγέτη να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία «για να αποφύγει μεγαλύτερα κακά».

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Rajoy δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλυτερα κακά», δήλωσε ο Rajoy χωρίς να επεκταθεί.

Μάλιστα, άλλα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Jose Maria Aznar, καλούν τον Rajoy να μην χρονοτριβεί άλλο και να προχωρήσει στην εφαρμογή του περιβόητου Άρθρου 155 του συντάγματος, που προβλέπει την κατάλυση της αυτονομίας και την κήρυξη ουσιαστικά της Καταλονίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση στέλνει ενισχύσεις, με είκοσι μεταγωγικά οχήματα της 41ης μονάδας υλικοτεχνικής υποστήριξης στις μονάδες του στρατού, της αστυνομίας και της εθνοφυλακής που βρίσκονται ήδη στην Καταλονία. Η μονάδα αυτή έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε επιχειρήσεις στον Λίβανο, το Ιράκ, το Κόσοβο, στη Βοσνία και το Αφγανιστάν.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως απάντηση στην απομάκρυνση 150 μελών της Εθνοφυλακής που διέμεναν σε ξενοδοχείο της παραλιακής πόλης Καλέγια, ύστερα από διαδήλωση που πραγματοποίησαν κάτοικοι, ενάντια στη χρήση αστυνομικής βίας την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Ο δήμαρχος της πόλης, μάλιστα, ανέφερε ενώπιον 500 διαδηλωτών ότι δεν θέλουμε τα ξενοδοχεία μας να μετατραπούν σε στρατώνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ