Μπλόκα σε εθνικές, λιμάνια και αεροδρόμια
Απαγόρευση κυκλοφορίας

Μπλόκα σε εθνικές, λιμάνια και αεροδρόμια

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλες οι αρμόδιες αρχές, από την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό μέχρι την Πυροσβεστική για να διασφαλιστεί πως δεν υπάρξουν άσκοπες μετακινήσεις την περίοδο των ημερών του Πάσχα που εγκυμονούν κινδύνους εξάπλωσης του κορονοϊού.

Από την Παρασκευή και κυρίως από την Κυριακή των Βαΐων, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, ελέγχοι στους δρόμους, χρήση drones και ελικοπτέρων ακόμη και μπάρες νερού, αλλά και μη έκδοση ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών εισιτηρίων σε όσους δεν πιστοποιούν πως μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας,

Σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και συλλεκτήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.

Για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα, όπως για παράδειγμα η χρήση των drones, ελικοπτέρων της ΕΛΑΣ ή και της Πυροσβεστικής, ενώ θα δοθούν στους αστυνομικούς και ειδικά κιάλια νυχτερινής όρασης ώστε να επιβλέπουν την κίνηση και σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν και μπάρες νερού για να εμποδίζουν τη διέλευση.

Εντολή δόθηκε και στο Λιμενικό Σώμα να προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ της χώρας, θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τον τόπο κατοικίας της, που θα πιστοποιείται αποκλειστικά βάσει της Ε1 δήλωσής τους. Όσοι μεταβούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους δεν θα έχουν δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων.

Όπως επίσης διευκρινίστηκε όσοι εργαζόμενοι σε αστικά κέντρα, έχουν μόνιμη κατοικία σε άλλες περιοχές, δηλαδή σε άλλους νομούς, εάν κάνουν τις μέρες του Πάσχα χρήση της δυνατότητας μετακίνησης, δεν θα έχουν μετά δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους δεδομένου ότι η βεβαίωση του εργοδότη αφορά αποκλειστική την κίνηση εντός του νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας.

«Άρα να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να φύγουν, ότι με δική τους ευθύνη θα παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους. Τους παρακαλώ να το σκεφτούν ξανά και να παραμείνουν μαζί μας. Να μη ρισκάρουν τόσο τη μεταφορά του ιού, όσο και τον αποκλεισμό τους από την εργασία» υπήρξε η χαρακτηριστική αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Δείτε σχετικά βίντεο:

Νέα πρόστιμα

Οι σχετικοί έλεγχοι, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι ενδελεχείς σε όλη τη χώρα και θα ισχύσουν για όλο το διάστημα μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Για όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν εκτός του νομού κατοικίας αποφασίστηκε η επιβολή  αυστηρότερων κυρώσεων. Το πρόστιμο των 150 ευρώ αυξήθηκε πλέον σε 300 ευρώ, ενώ παράλληλα θα γίνεται αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες και το όχημα θα υποχρεώνεται να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 27 Απριλίου, αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς, όσιο και ακτοπλοϊκώς, με εξαίρεση:

α) τη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και

β) των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου Δήμου και για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης Β1, Β2 και Β3.

Εξαίρεση στις μετακινήσεις υπάρχει επίσης αποκλειστικά και μόνο, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του Κράτους. Η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για σκοπούς εκπλήρωσης του καθήκοντός τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Διαβάστε ακόμα:

- Νίκος Χαρδαλιάς : «Μπλόκο» σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια - Στα 300 ευρώ το πρόστιμο