Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Είμαστε ανήσυχοι για τους S-400

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Είμαστε ανήσυχοι για τους S-400

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είχε την πρώτη του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σημασία της διμερούς σχέσης τονίζοντας όμως τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Μπλινκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του όπου τόνισε το κοινό ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία και να υποστηρίξουν μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τους θανάτους των Τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και είπε ότι οι τρομοκράτες του ΡΚΚ φέρουν την ευθύνη. Ο υπουργός Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να μην ενεργοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη του για τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.

Της επικοινωνίας των Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου προηγήθηκαν νέες αναταράξεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, με τις τουρκικές αρχές να μεταφέρουν την έντονη διαμαρτυρία τους στον Αμερικανό πρέσβη, έπειτα από ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτικών στο βόρειο Ιράκ.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «αν οι πληροφορίες για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους».

AP Photo/Evan Vucci