ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα επαναλειτουργήσουν το προξενείο τους στην Ιερουσαλήμ

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα επαναλειτουργήσουν το προξενείο τους στην Ιερουσαλήμ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε σήμερα από τη Ραμάλα ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να ανοίξει ξανά το προξενείο της στην Ιερουσαλήμ, την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία που εξυπηρετούσε τους Παλαιστίνιους.

«Όπως είπα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου και στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να προχωρήσουν με την επαναλειτουργία του προξενείου στην Ιερουσαλήμ», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει ποσό ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 61 εκατ. ευρώ) ως βοήθεια για τους Παλαιστίνιους. Εκτός από αυτό το ποσό, που προορίζεται για την οικονομική ανάπτυξη, η Ουάσινγκτον θέλει να χορηγήσει 5,5 εκατομμύρια δολάρια ως κατεπείγουσα βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις καταστροφές που υπέστη ο παλαιστινιακός θύλακας κατά τον 11ημερο πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς και άλλα 32 εκατομμύρια στο UNRWA, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Νωρίτερα, από την Ιερουσαλήμ όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να «επωφεληθεί» η Χαμάς από την ανοικοδόμηση της Γάζας και για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούν στενά με τους εταίρους τους.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «πολύ ισχυρή» στην περίπτωση που η παλαιστινιακή οργάνωση παραβιάσει την εκεχειρία με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις, την περασμένη Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ