7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Μπιν Σαλμάν: Θέλουμε καλύτερη σχέση με το Ιράν

Μπιν Σαλμάν: Θέλουμε καλύτερη σχέση με το Ιράν
APimages

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του Ριάντ με τη Τεχεράνη βρίσκονται σχεδόν στο ναδίρ, ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές μπορεί να βελτιωθούν.

Ο πρίγκιπας διάδοχος και de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας είπε στο Al Arabiya TV ότι η χώρα του ήθελε το Ιράν να βοηθήσει να ωθήσει τη Μέση Ανατολή προς την ευημερία. Ωστόσο, σημείωσε ότι είχε πρόβλημα με την «αρνητική του συμπεριφορά», επικαλούμενοςτο πυρηνικό του πρόγραμμα, τις εκτοξεύσεις πυραύλων και την υποστήριξη στις «παράνομες πολιτοφυλακές».

Πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με τους περιφερειακούς και παγκόσμιους εταίρους της για να «βρει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα».

Οι δηλώσεις του Μπιν Σαλμάν έρχονται την ώρα που προ ημερών έγινε γνωστό ότι υψηλόβαθμοι Σαουδάραβες και Ιρανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν απευθείας συνομιλίες σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη σχέση μεταξύ τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, ο πρώτος γύρος των συνομιλιών Σαουδικής Αραβίας-Ιράν έλαβε χώρα στη Βαγδάτη στις 9 Απριλίου και περιελάμβανε συζητήσεις για τις επιθέσεις των Χούθι.

Το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι αντίθετο στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διότι δεν περιορίζει το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και δεν αναφέρεται στη συμπεριφορά της σε περιφερειακό επίπεδο. Το Ριάντ έχει ζητήσει να υπάρξει μια πιο ισχυρή συμφωνία στις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την περίοδο στη Βιένη προκειμένου ΗΠΑ και Ιράν να επανέλθουν στη συμφωνία του 2015.