Μπιλ Γκέιτς: Η πανδημία είναι εύκολη υπόθεση μπροστά στην κλιματική αλλαγή

Μπιλ Γκέιτς: Η πανδημία είναι εύκολη υπόθεση μπροστά στην κλιματική αλλαγή

Η επίλυση του ζητήματος κλιματικής αλλαγής θα ήταν «το πιο εκπληκτικό πράγμα που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα», λέει ο Μπιλ Γκέιτς o δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft εκτιμώντας ότι ο τερματισμός της πανδημίας είναι «πολύ πιο εύκολος», σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Μην υποτιμάτε το μέγεθος της πρόκλησης», δήλωσε στο BBC. «Δεν έχουμε κάνει ποτέ μετάβαση σαν αυτή για την οποία μιλάμε, για τα επόμενα 30 χρόνια. Δεν υπάρχει προηγούμενο σ' αυτό»,  πρόσθεσε.

Το νέο βιβλίο του Γκέιτς, «Πώς να αποφύγετε μια κλιματική καταστροφή» (How to Avoid a Climate Disaster), είναι ένας οδηγός για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Γκέιτς εστιάζει στο πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην μετάβαση αυτή. Οι ανανεώσιμες πηγές όπως ο αέρας και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να βοηθήσουν να αποδεσμευτεί ο ηλεκτρισμός, αλλά, όπως επισημαίνει ο Γκέιτς αυτό καλύπτει ποσοστό λιγότερο από το 30% των συνολικών εκπομπών.

Θα πρέπει επίσης να απο-ανθρακοποιηθεί το υπόλοιπο 70% της παγκόσμιας οικονομίας - χάλυβας, τσιμέντο, συστήματα μεταφορών, παραγωγή λιπασμάτων και πολλά άλλα. Απλώς «δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή τρόπους για πολλούς από αυτούς τους τομείς» σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς.

Η απάντηση σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να είναι μια προσπάθεια καινοτομίας σε μια κλίμακα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο κόσμος και πρέπει να να ξεκινήσει με τις κυβερνήσεις. «Αυτήν τη στιγμή, δεν βλέπετε τον πόνο που προκαλείτε καθώς εκπέμπετε διοξείδιο του άνθρακα», λέει ο Γκέιτς και γι 'αυτό οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν. «Πρέπει να έχουμε σημάνσεις στις τιμές για να πούμε στον ιδιωτικό τομέα ότι θέλουμε πράσινα προϊόντα» σημειώνει ο Γκέιτς.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα είναι αδύνατο να αποφευχθεί μια καταστροφή, ειδικά για εκείνους που ζουν κοντά στον ισημερινό, χωρίς οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο να συνδράμουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Γκέιτς ο οποίος ωστόσο, εξακολουθεί να απολαμβάνει τις παγίδες του τρόπου ζωής ενός δισεκατομμυριούχου, χρησιμοποιεί ιδιωτικά αεριωθούμενα αεροπλάνα, αλλά επιμένει ότι τροφοδοτούνται από βιοκαύσιμα - αεροπορικά καύσιμα από φυτικά προϊόντα, δηλαδή.

«Πληρώνω τρεις φορές περισσότερο τώρα για τα αεροπορικά μου καύσιμα, ξέρετε, πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε όλες τις δαπάνες, ως αντισταθμιστικός παράγοντας» λέει ο ίδιος.