8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από την Ευρώπη - 188 τις τελευταίες 48 ώρες

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από την Ευρώπη - 188 τις τελευταίες 48 ώρες
Shutterstock

Σχεδόν 190 Ρώσοι διπλωμάτες ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να απελαθούν από ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες 48 ώρες, εν μέσω της οργής που έχουν προκαλέσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι φρικτές εικόνες από τη Μπούκα.

Σε αρκετές από τις περιπτώσεις η Μόσχα έχει δηλώσει πως θα «ανταποδώσει» στις απελάσεις αυτές, ωστόσο η εικόνα που φαίνεται να σχηματίζεται είναι ότι μετά τις οικονομικές κυρώσεις η Ευρώπη περνά και σε διπλωματικά αντίμετρα κατά της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, μόνο σήμερα, Τρίτη 5 Απριλίου, και σύμφωνα με το Reuters, η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 10 μέλη της ρωσικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, η Ρουμανία 10 Ρώσους διπλωμάτες, η Ισπανία 25 «περίπου» άτομα από το διπλωματικό και λοιπό προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, η Σουηδία 3 Ρώσους διπλωμάτες, η Δανία 15, η Ιταλία 30 ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κήρυξε 19 Ρώσους διπλωμάτες personae non gratae για «συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς» και τους διέταξε να εγκαταλείψουν το Βέλγιο. Συνολικά πρόκειται 112 πρόσωπα, μέσα σε μια ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 40 Ρώσους διπλωμάτες, η Γαλλία 35 ενώ και η Λιθουανία προχωρά στην απέλαση του Ρώσου πρεσβευτή στη χώρα. Μέσα σε 48 ώρες 188 διπλωμάτες και προσωπικό ρωσικών πρεσβειών σε χώρες της Ευρώπης έχει ανακοινωθεί ότι θα απελαθούν.

Αργά τη Δευτέρα ο Ρώσος πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε με μήνυμά τους στο Telegram ότι η Ρωσία θα απαντήσει αναλογικά στην απέλαση των διπλωματών της από πολλές δυτικές χώρες.

«Όλοι γνωρίζουν την απάντηση: θα είναι συμμετρική και καταστροφική για τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο Μεντβέντεφ στην ανάρτησή του, σύμφωνα με τo Reuters, για να συμπληρώσει: «Ποιον τιμώρησαν; Πρώτα από όλα, τον εαυτό τους».