7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Μπάιντεν: Υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ομοσπονδιακών υπαλλήλων

Μπάιντεν: Υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ομοσπονδιακών υπαλλήλων

Στην υπογραφή εκτελεστική εντολής, βάσει της οποίας οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, αλλά και οι εργολήπτες που έχουν συμβόλαια με την αμερικανική κυβέρνηση , υποχρεούνται να εμβολιαστούν, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times.

Η ενέργεια αυτή  έρχεται πριν από την ομιλία του προέδρου το απόγευμα σήμερα που θα περιγράψει ένα σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της τελευταίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και του στάσιμου ρυθμού των λήψεων εμβολίων κατά της COVID-19.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ακόμα εάν η εντολή Μπάιντεν θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις για εργαζόμενους ή εργολάβους λόγω θρησκευτικών η ιατρικών θεμάτων, από τον εμβολιασμό.

Ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να σκιαγραφήσει τα σχέδια για την αύξηση των διαγνωστικών τεστ στα σχολεία, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανοίξουν με ασφάλεια, εν μέσω άλλων μέτρων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενθάρρυνε τις απαιτήσεις πραγματοποίησης εμβολίου για COVID-19 σε τομείς δραστηριοτήτων όπως τα σχολεία, εργασιακούς χώρους και πανεπιστήμια και ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι η ενισχυμένη ομοσπονδιακή εντολή θα εμπνεύσει περισσότερες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Περισσότεροι από 208 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον COVID-19 και 177 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με μέσο όρο περίπου 140.000 την ημέρα και με κατά μέσο όρο περίπου 1.000 Αμερικανούς να πεθαίνουν καθημερινά από τον ιό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της εξάπλωσης - και η συντριπτική πλειοψηφία σοβαρών ασθενειών και θανάτων - συμβαίνει μεταξύ εκείνων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού. Οι λοιμώξεις από τις παραλλαγές του ιού σε εμβολιασμένα άτομα εμφανίζονται, αλλά τείνουν να είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνες, σημειώνεται.

Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προχωρούν με τα σχέδια να ξεκινήσουν τη χορήγηση ενισχυτικών εμβολίων για τα mRNA εμβόλια για να ενισχύσουν την προστασία από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του ιού.

Τον περασμένο μήνα ο Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια για τη διάθεσή τους από τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά μόνο το εμβόλιο Pfizer έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση για τρίτη δόση. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές αναζητούν πρόσθετα δεδομένα από τη Moderna που πιθανότατα θα καθυστερήσουν την ενισχυτική έγκρισή της μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι αξιωματούχοι στοχεύουν να χορηγήσουν τις αναμνηστικές λήψεις περίπου οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων δύο δόσεων.