Μπάιντεν: Τραγικό λάθος από το Ανώτατο Δικαστήριο η απόφαση για τις αμβλώσεις

Μπάιντεν: Τραγικό λάθος από το Ανώτατο Δικαστήριο η απόφαση για τις αμβλώσεις

Λάβρος ήταν στην ομιλία του για το ζήτημα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «τραγικό λάθος» και για «μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και τη χώρα. Παράλληλα, άφησε αιχμές εναντίον του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ για τη σύνθεση του Δικαστηρίου με συντηρητικούς δικαστές, ενώ σχολίασε πως «η χώρα γύρισε 150 χρόνια πίσω». Πάντως, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε πως «δεν τελείωσε η μάχη», διαβεβαιώνοντας ότι θα «δώσει μάχη για τη μεγάλη επίθεση κατά της Αμερικής». 

Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν είπε ότι μπαίνουν σε κίνδυνο οι ζωές και η υγεία των γυναικών, καθώς και πως «κάποιες θα μεγαλώνουν τα παιδιά των βιαστών τους».

«Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα», είπε ο Μπάιντεν, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση είπε ότι «πρόκειται για την πραγματοποίηση μιας ακραίας ιδεολογίας».

«Ήταν τρεις δικαστές που ορίστηκαν από έναν πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, που αποτέλεσαν τον πυρήνα της σημερινής απόφασης να ανατραπεί η πλάστιγγα της δικαιοσύνης και να εξαλειφθεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Μην κάνετε λάθος, αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα μιας σκόπιμης προσπάθειας επί δεκαετίες για να ανατραπεί η ισορροπία του νόμου μας», είπε ο Μπάιντεν.

«Είναι η πραγματοποίηση μιας ακραίας ιδεολογίας και ένα τραγικό λάθος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την άποψή μου», πρόσθεσε.

«Το δικαστήριο έκανε ό,τι δεν έχει ξανακάνει, αφαιρεί ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς και ήταν ήδη αναγνωρισμένο. Η απόφαση του δικαστηρίου να το κάνει θα έχει πραγματικές και άμεσες συνέπειες», είπε.

«Το δικαστήριο θέσπισε νόμους της πολιτείας που ποινικοποιούν την άμβλωση που χρονολογούνται από το 1800 ως λογική – το δικαστήριο κυριολεκτικά έφερε την Αμερική 150 χρόνια πίσω», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι μια θλιβερή μέρα για τη χώρα, κατά την άποψή μου».

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνησή του θα προστατεύσει το «θεμελιώδες δικαίωμα» των γυναικών να ταξιδεύουν από πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε εκείνες που το επιτρέπουν, δεσμευόμενος επίσης να προστατεύσει την πρόσβαση των γυναικών σε φάρμακα.

«Έτσι μια γυναίκα που ζει σε μια πολιτεία που περιορίζει τις αμβλώσεις, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν την εμποδίζει να ταξιδέψει από την πολιτεία καταγωγής της στην πολιτεία που το επιτρέπει. Δεν εμποδίζει έναν γιατρό σε αυτήν την πολιτεία να τη θεραπεύσει.

Εάν οποιοσδήποτε κρατικός ή τοπικός αξιωματούχος — υψηλός ή χαμηλός — προσπαθήσει να παρέμβει σε μια γυναίκα που ασκεί το βασικό της δικαίωμα να ταξιδεύει, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να καταπολεμήσω αυτήν την βαθιά αντιαμερικανική επίθεση», πρόσθεσε.

Ορκίστηκε επίσης να προστατεύσει την πρόσβαση των γυναικών σε φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA και την αντισύλληψη.

Ορισμένες πολιτείες λένε ότι «θα προσπαθήσουν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σοβαρά την πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «οι εξτρεμιστές κυβερνήτες και οι νομοθέτες των πολιτειών προσπαθούν να μπλοκάρουν την αλληλογραφία ή να ψάξουν το ντουλάπι φαρμάκων ενός ατόμου» είναι «λανθασμένες και ακραίες και εκτός επαφής με την πλειοψηφία των Αμερικανών».

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι οργανώσεις υγείας έχουν πει ότι «περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα, η μητρική θνησιμότητα θα αυξηθεί στην Αμερική».

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών θα διασφαλίσει ότι τα φάρμακα είναι διαθέσιμα «στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Ο Μπάιντεν προσβλέπει στις εκλογές του Νοεμβρίου και είπε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίσουν εκπροσώπους που θα αποκαταστήσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής και ξεκάθαρος. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή... είναι να αποκαταστήσει το Κογκρέσο την προστασία του νόμου Roe VS Wade ως ομοσπονδιακό νόμο. Καμία εκτελεστική ενέργεια από τον Πρόεδρο δεν μπορεί να το κάνει αυτό» είπε.

«Και αν το Κογκρέσο, όπως φαίνεται, δεν έχει τις ψήφους για να το κάνει αυτό τώρα, οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Αυτό το φθινόπωρο, πρέπει να εκλέξετε περισσότερους γερουσιαστές και εκπροσώπους που θα κωδικοποιήσουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέξει ξανά στον ομοσπονδιακό νόμο» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Η κυβέρνησή μου θα χρησιμοποιήσει όλες τις κατάλληλες και νόμιμες εξουσίες της. Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει και με την ψήφο σας, μπορείτε να ενεργήσετε», τόνισε..

Ο Πρόεδρος είπε ότι η απόφαση έχει κάνει τις ΗΠΑ «να απομακρυνθεί από τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου», αλλά «δεν έχει τελειώσει».

«Μπορείτε να έχετε τον τελευταίο λόγο. Αυτό δεν έχει τελειώσει», είπε.

Τέλος, ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης όσους διαμαρτύρονται για την απόφαση να παραμείνουν ειρηνικοί.

«Μέχρι τότε, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να προστατεύσω το δικαίωμα μιας γυναίκας στο δηλώνει πού θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σημερινής απόφασης», είπε στην ομιλία του.

Τι μέλλει γενέσθαι

O Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να κάνει ελάχιστα για να ανατρέψει πλήρως την απόφαση - και σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να κάνει για να αποκαταστήσει το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση – αν και υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορεί να πάρει ο Μπάιντεν.

Μερικές από τις επιλογές που εξετάζει, περιλαμβάνουν την εξάλειψη των φραγμών στην πρόσβαση στη φαρμακευτική άμβλωση και την αμφισβήτηση των νόμων της πολιτείας που ποινικοποιούν τα ταξίδια εκτός πολιτείας για να υποβληθούν σε άμβλωση, ανέφερε το CNN.

Μπορεί επίσης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η οποία μπορεί να προστατεύσει τους γιατρούς από νομική ευθύνη, εάν περιθάλψουν ασθενείς σε Πολιτείες όπου δεν έχουν άδεια.

Ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία που κωδικοποιεί τον νόμο Roe εναντίον Wade του 1973, αλλά οι Δημοκρατικοί δεν έχουν προς το παρόν τις ψήφους στη Γερουσία για να το καταφέρουν.