7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Μπάιντεν: Θα κυνηγήσουμε τους υπευθύνους για την επίθεση και θα πληρώσουν

Μπάιντεν: Θα κυνηγήσουμε τους υπευθύνους για την επίθεση και θα πληρώσουν
AP Images

«Σε όσους πραγματοποίησαν αυτήν την επίθεση, καθώς και σε όποιον θέλει να βλάψει την  Αμερική  ας το γνωρίζουν: Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε. Θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα και τον λαό μας με κάθε μέτρο που έχω στη διάθεσή μου», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά τους μετά την αιματηρή επίθεση στην Καμπούλ, που έως τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή 60 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 12 Αμερικανών στρατιωτών. 

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε ήρωες τους στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους «που συμμετείχαν σε μια επικίνδυνη ανιδιοτελή αποστολή για να σώσουν τις ζωές των άλλων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.  

«Ήταν μέρος μιας προσπάθειας εκκένωσης, που δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε στην ιστορία, με περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς πολίτες, εταίρους και Αφγανούς που μας βοήθησαν, προκειμένου να οδηγηθούν στην ασφάλεια, τις τελευταίες 11 ημέρες», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι διέταξε τους στρατιωτικούς διοικητές «να αναπτύξουν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπήσουν περιουσιακά την ηγεσία και εγκαταστάσεις του ISIS - Κ».

«Θα απαντήσουμε με δύναμη και ακρίβεια στον δικό μας χρόνο, σε μέρος που θα επιλέξουμε, με τον τρόπο που επιλέξουμε», είπε ο Μπάιντεν, αρνούμενος να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

«Οι τρομοκράτες του ISIS δεν θα νικήσουν. Θα σώσουμε τους Αμερικανούς και τους Αφγανούς συμμάχους μας. Η αποστολή μας θα συνεχιστεί », είπε ο αμερικανός πρόεδρος «Η Αμερική δεν θα τρομοκρατηθεί».

Είπε ακόμη πως διέταξε τους επιτελείς του να λάβουν τα μέγιστα μέτρα για την προστασία των αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν στην Καμπούλ και υποσχέθηκε ότι όσοι Αμερικανοί το επιθυμούν, θα απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν ως την 31η Αυγούστου, ημερομηνία την οποία επιβεβαίωσε ως προθεσμία αποπεράτωσης της επιχείρησης.