Μπάιντεν: Θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη διαγνωστικών τεστ

Μπάιντεν: Θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη διαγνωστικών τεστ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα αντιμετωπίσει την έλλειψη διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται στη χώρα και απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία και να αποσυντονίσει τα σχέδια πολλών Αμερικανών για διακοπές.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει μεταξύ άλλων να χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής ώστε να αυξήσει την παραγωγή των σελφ τεστ και να γίνει ευκολότερο για τους Αμερικανούς να εντοπίζουν τα εξεταστικά κέντρα, μέσω του Google. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν έχουν καταβληθεί αρκετές προσπάθειες μέχρι τώρα.

«Το να βλέπουμε πόσο δύσκολο ήταν για κάποιους να βρουν ένα τεστ αυτό το Σαββατοκύριακο μας δείχνει ότι έχουμε ακόμη να κάνουμε δουλειά», είπε ο Μπάιντεν σε τηλεδιάσκεψη που είχε με κυβερνήτες περίπου 20 Πολιτειών και υγειονομικούς με αντικείμενο τη διαχείριση της πανδημίας. «Εμφανώς, αυτό δεν φτάνει. Αν το ξέραμε, θα είχαμε εργαστεί σκληρότερα και γρηγορότερα αν μπορούσαμε», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε πάντως τους Αμερικανούς να μην πανικοβάλλονται. «Η Όμικρον είναι πηγή ανησυχίας, αλλά δεν θα έπρεπε να γίνει πηγή πανικού», τόνισε.

Η αύξηση των κρουσμάτων προκάλεσε αναταράξεις στα αεροπορικά ταξίδια τα Χριστούγεννα, αφού πολλά πληρώματα προσβλήθηκαν με αποτέλεσμα να ακυρωθούν χιλιάδες πτήσεις. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα των τεστ μπλόκαρε τα σχέδια άλλων. Σήμερα οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περίπου 800 πτήσεις, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Οι μολύνσεις αυξάνονται σε όλες τις ΗΠΑ, όπου κατά μέσο όρο καταγράφονται 205.509 νέα κρούσματα την ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters. Την Κυριακή, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας Τζον Μπελ Έντουαρντς ανέφερε ότι οι νοσηλείες στην Πολιτεία του διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα και οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες κάλεσαν τους πολίτες να επαγρυπνούν, ενόψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης στους κυβερνήτες ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ενδέχεται να κατακλυστούν ορισμένα νοσοκομεία, ιδίως σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων. Λίγο αργότερα είπε στους δημοσιογράφους ότι θα ακολουθήσει οποιαδήποτε οδηγία του δώσουν οι ειδικοί για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί η 10ημερη καραντίνα που υποχρεώνονται να τηρήσουν όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στη Covid-19.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να διευκρινίσει αν συμφωνεί με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τις πτήσεις εσωτερικού, ένα άλλο μέτρο που συζητούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες.

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, προέτρεψε τους Αμερικανούς να αποφύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις την Πρωτοχρονιά, ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Μολονότι η κυβέρνηση λέει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν με ασφάλεια με τις οικογένειές τους, εφόσον είναι εμβολιασμένοι, σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διατρέχουν κίνδυνο. «Αν μιλάμε για τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι… Θα συνιστούσα θερμά να τα αποφύγετε φέτος. Θα υπάρξουν άλλες χρονιές για να πάτε, αλλά όχι φέτος», είπε ο Φάουτσι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.