Μπάιντεν: Καλωσορίζω την αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μπάιντεν: Καλωσορίζω την αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσφερε την αμέριστη στήριξη του στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τη συνάντηση του με τους ηγέτες των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα είμαι υπερήφανος που καλωσορίζω και προσφέρω την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις αιτήσεις δύο μεγάλων δημοκρατιών και δύο στενών, πολύ ικανών εταίρων, για ένταξη στην ισχυρότερη, πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου.

Δύο περήφανες ανεξάρτητες χώρες που ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα όπως όλα τα κράτη να αποφασίζουν για την ασφάλειά τους», είπε ο Μπάιντεν πλαισιωμένος από τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιίνιστο.

«Σήμερα, δεν τίθεται θέμα: το ΝΑΤΟ είναι επίκαιρο, είναι αποτελεσματικό και περισσότερο απαραίτητο τώρα από ποτέ», πρόσθεσε ο Μπάιντεν σύμφωνα με το CNN.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη από τους στενότερους εταίρους μας σε μια σειρά θεμάτων. Τα φινλανδικά και σουηδικά στρατεύματα, έχουν ήδη υπηρετήσει δίπλα - δίπλα με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Και τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία εργάζονται ήδη σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους άλλους συμμάχους και εταίρους μας για να υποστηρίξουν την γενναίος λαός της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία του ενάντια στη ρωσική εισβολή», κατέληξε.

Τέλος, αφού ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η κυβέρνησή του θα υποβάλει εκθέσεις στο Κογκρέσο σχετικά με αυτήν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και για τις δύο χώρες.