7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να «εισβάλουμε» σε όλες τις χώρες που βρίσκεται η Αλ Κάιντα

Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να «εισβάλουμε» σε όλες τις χώρες που βρίσκεται η Αλ Κάιντα
AP Images

Στο περιθώριο των τελετών για την 20ή επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να «εισβάλουν» σε όλες τις χώρες όπου βρίσκεται η Αλ Κάιντα.

«Θα μπορούσε να επανακάμψει η Αλ Κάιντα; Ναι, όμως θα σας πω ότι έχουν ήδη επιστρέψει, σε άλλες περιοχές», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνιας, όπου συνετρίβη πριν από 20 χρόνια ένα από τα τέσσερα αεροπλάνα που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές. «Ποια είναι η στρατηγική; Μήπως πρέπει να εισβάλουμε σε όλα τα μέρη όπου βρίσκεται η Αλ Κάιντα και να αφήσουμε στρατιώτες; Ας είμαστε σοβαροί», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν, που επικρίνεται δριμύτατα για τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν στα τέλη Αυγούστου, επανέλαβε ότι ήταν λάθος να προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να ενώσουν τους Αφγανούς. Εκτίμησε εξάλλου ότι οι Αμερικανοί ολοκλήρωσαν την αποστολή τους όταν σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα και εξουδετερώνοντας το δίκτυο στη βάση του στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ