7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Μπάιντεν: Δεν μετανιώνει για την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν

Μπάιντεν: Δεν μετανιώνει για την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν
AP Photo/Didor Sadulloev

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, δήλωσε χθες, Τρίτη, ενώ κάλεσε τους Αφγανούς «να πολεμήσουν για τη χώρα τους».

«Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου», τόνισε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο. Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου, έπειτα από 20 χρόνια που βρίσκονταν στην εμπόλεμη χώρα.

Από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, πριν περίπου ένα μήνα, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας καθώς και εννέα πρωτεύουσες επαρχιών μέσα σε μόλις έξι ημέρες.

Οι Αφγανοί «πρέπει να θέλουν να πολεμήσουν» και «πρέπει να πολεμήσουν οι ίδιοι για τη χώρα τους», επισήμανε ο Μπάιντεν.

«Δαπανήσαμε περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα είκοσι ετών, εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε (…) περισσότερους από 300.000 Αφγανούς στρατιώτες», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικάνοι «θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους» να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον αφγανικό στρατό και να τον χρηματοδοτούν.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος υπογράμμισε χθες ότι οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις «είναι πολύ περισσότερες αριθμητικά» από τους Ταλιμπάν και ότι «έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν πιο σημαντικά πλήγματα».