Μπαχτσελί: Ζητάει νέες συντεταγμένες ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Μπαχτσελί: Ζητάει νέες συντεταγμένες ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Να επικαιροποιηθούν οι συντεταγμένες της τουρκική ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και «να ενταχθούν στους θαλάσσιους χάρτες μας ως δικοί μας», ζήτησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προσθέτοντας πως αυτό το νέο status πρέπει «να το επικυρώσουμε στον ΟΗΕ». 

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μπαχτσελί μιλώντας σε συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του σημείωσε πως «πρέπει να επισημοποιήσουμε τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας».

«Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να προετοιμάσουμε και να αποδεχθούμε τον νόμο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να τον ανακοινώσουμε στους αποδέκτες του. Θα πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη, που δεν περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στον Κανονισμό των Χωρικών Υδάτων, με το νόμο που θα θεσπιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαχτσελί πρότεινε εν συνεχεία «στο δεύτερο στάδιο στη θάλασσα των νησιών (Αιγαίο) τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που μας ανήκουν και δεν μεταβιβάστηκαν σε κανέναν, να τους εντάξουμε στους θαλάσσιους χάρτες μας ως δικά μας».

Ό ίδιος επισήμανε πως αυτό «το νέο status να το επικυρώσουμε στον ΟΗΕ». «Πρέπει αυτούς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς να τους δώσουμε στην αρμοδιότητα των περιφερειών μας που βρίσκονται κοντά στις ακτές», υπογράμμισε.  

Σε τρίτο στάδιο ζήτησε να κηρυχθούν συνεχόμενες ΝΑVTEX  που περιλαμβάνουν τους γεωγραφικού σχηματισμούς που ανήκουν στη χώρα μας».

«Η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης», προειδοποίησε και απευθυνόμενος στην Ελλάδα που «παίζει με την κρίση κάνοντας την αδικία και την ανομία οδικό χάρτη στην απέναντι όχθη του Αιγαίου» ανέφερε πως «είμαστε εδώ και δεν πάμε πουθενά» και ότι η Ελλάδα, «που έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τη συντριβή κάτω από το βάρος των βαριών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν. Μην δοκιμάζει κανείς την υπομονή μας ή ας μην δοκιμάσει τις δυνάμεις μας».

«Η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης», προειδοποίησε, ενώ δεν άφησε ασχολίαστη την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία για το 2021, λέγοντας πως «δεν αναγνωρίζει το νόμο για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και αρνείται τον κυρίαρχο κρατικό χαρακτήρα της Τουρκίας, είναι για εμάς άκυρη».

«Είναι ένα κομμάτι χαρτί που πρέπει να σκιστεί. Αν και το Ευρωκοινοβούλιο είναι τελείως αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα και  υπερασπιστής της Μεγάλης Ιδέας των Ελλήνων» σημείωσε και πρόσθεσε πως «το πιο αποτελεσματικό μήνυμα προς την Ελλάδα δόθηκε με τη στρατιωτική άσκηση Έφεσος 2022, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, με τη συμμετοχή 37 χωρών».