Μπ. Τζόνσον: Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό

Μπ. Τζόνσον: Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως μια έκθεση για τις φυλετικές ανισότητες που παρήγγειλε η κυβέρνησή του, η οποία κατέληξε ότι δεν υπάρχει πλέον θεσμικός ρατσισμός στη Βρετανία, έχει ενδιαφέρον αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα.

Η έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Επιτροπή για τις Φυλετικές και Εθνοτικές Ανισότητες, η οποία παραγγέλθηκε μετά τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) το περασμένο καλοκαίρι, ανέφερε ότι γεωγραφικοί, οικογενειακοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στις ευκαιρίες που έχουν οι άνθρωποι στη ζωή τους απ΄ ότι η φυλή.

Ωστόσο τα συμπεράσματά της καταδικάστηκαν από ακτιβιστές που κατήγγειλαν ένα 'κουκούλωμα' του ζητήματος.

"Δεν θέλω να πω πως η κυβέρνηση θα συμφωνήσει απόλυτα με ό,τι αναφέρεται σε αυτήν, αλλά υπάρχει κάποια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δουλειά σε αυτήν όμως νομίζω πως ο κόσμος πρέπει να διαβάσει και να σκεφθεί", είπε ο Τζόνσον.

"Υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και έχουν να κάνουν με τον ρατσισμό τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το διορθώσουμε και πρέπει να καταλάβουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος", είπε.

Σήμερα ΜΜΕ ανέφεραν πως ο ειδικός σύμβουλος του Τζόνσον για τις εθνικές μειονότητες Σάμουελ Κασούμου παραιτείται, αν και η Ντάουνινγκ Στριτ είπε πως η αναχώρησή του, τον ερχόμενο Μάιο, δεν συνδέεται με την έκθεση.

Τον Φεβρουάριο, το BBC είχε αναφερθεί στην πρόθεση του Κασούμου να παραιτηθεί λόγω "αφόρητων πιέσεων" στην Ντάουνινγκ Στριτ και της επιθυμίας, όπως είπε, του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος να διεξάγει "μια πολιτική βασισμένη στον διαχωρισμό".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Τζόνσον ευχαρίστησε τον Κασούμου για την εργασία του και είπε πως έκανε σπουδαία δουλειά προτρέποντας εθνοτικές μειονοτικές ομάδες να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.