ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Μπ. Τζόνσον: Δεν καταφέραμε αυτό που θα θέλαμε για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Μπ. Τζόνσον: Δεν καταφέραμε αυτό που θα θέλαμε για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
Ap Images

Λίγες μέρες μετά τη σύναψη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι δεν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξε μέριμνα στην εμπορική συμφωνία για την πρόσβαση των δικηγόρων, των μεσολαβητών και προβλέψεις για τις ψηφιακές υπηρεσίες, εν τούτοις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παραδέχθηκε ότι δεν "φθάνει εκεί που θα θέλαμε".

Την ίδια ώρα, ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι το Brexit προσφέρει στη Βρετανία μία ευκαιρία να κάνει τα πράγματα "διαφορετικά* στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά η εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξει συνεργασία στη ρυθμιστική προσέγγιση του αναφερόμενου τομέα.

"Τώρα, που έχουμε αποχωρήσει από την ΕΕ, μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα, λίγο διαφορετικά [στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες]" δήλωσε στα ΜΜΕ ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ.

"Αλλά, αυτή η συμφωνία είναι καθησυχαστική, επειδή υπάρχει ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο συνεργασίας που αναφέρεται στη συμφωνία, το οποίο νομίζω ότι θα δώσει στους ανθρώπους την επιβεβαίωση, ότι θα παραμείνουμε σε έναν -από κοινού- διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όταν πρόκειται για ζητήματα, όπως, οι αποφάσεις αμοιβαίας εφαρμογής", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι μετά την 1η Ιανουαρίου όλες οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα που εδρεύουν στη Βρετανία δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιώντας το "ευρωπαϊκό" διαβατήριο αλλά θα είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν άδεια από τις κατά τόπους εθνικές Αρχές. Πάντως οι βρετανικές τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν προετοιμαστεί για το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων τους σε ευρωπαϊκό έδαφος κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία.