Μπ. Ομπάμα: Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από μια εκλογή για ξεπεραστούν οι διαιρέσεις στις ΗΠΑ

Μπ. Ομπάμα: Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από μια εκλογή για ξεπεραστούν οι διαιρέσεις στις ΗΠΑ

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα βουνό μπροστά τους να ανέβουν ώστε να αντιστρέψουν την κουλτούρα των "τρελών θεωριών συνωμοσίας", που διχάζει τη χώρα, εξέφρασε στο BBC ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο επί οκταετία πρόεδρος τόνισε ότι η Αμερική είναι πιο διαιρεμένη από ποτέ, ακόμη και από το 2016 όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την προεδρία.

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αποτελεί την αρχή για το γεφύρωμα του χάσματος που έχει δημιουργηθεί, αλλά "θα χρειαστούν πολύ περισσότερα για την αναστροφή αυτών των τάσεων", είπε.

Ο Ομπάμα τονίζει ότι στη διχόνοια έχουν συντελέσει το γεγονός ότι ο Τραμπ "ενισχύει τον διχασμό επειδή τον βοηθούσε στην πολιτική του" και ο διασκορπισμός παραπληροφόρησης στο Ίντερνετ κατά την οποία "τα γεγονότα δεν έχουν σημασία".

"Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που υιοθέτησαν τη θεωρία ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι σοσιαλιστής, και τη θεωρία ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν τμήμα ενός αμαρτωλού συστήματος που σχετιζόταν με δίκτυα παιδοφιλίας", υπενθύμισε ο Ομπάμα.

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι τρέφει "πολλές ελπίδες" χάρη στις εμπεριστατωμένες απόψεις της νέας γενιάς, καλώντας τους νέους να "καλλιεργήσουν αυτήν τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει" και να "αποτελέσουν κομμάτι αυτής της αλλαγής".

Όπως επίσης τόνισε ο διχασμός ο οποίος είναι αποτέλεσμα κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως οι αυξανόμενες ανισότητες και διαφορές μεταξύ της αστικής και της επαρχιακής Αμερικής, υπάρχει και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς "οι άνθρωποι αισθάνονται ότι χάνουν τη δυνατότητα οικονομικής ανέλιξης και έτσι αντιδρούν και μπορούν να πεισθούν πως φταίει η μια ή η άλλη κοινωνική ή έτερη ομάδα".