Μπ. Νετανιάχου: Το Ιράν είναι η μεγαλύτερη απειλή στη Μέση Ανατολή

Μπ. Νετανιάχου: Το Ιράν είναι η μεγαλύτερη απειλή στη Μέση Ανατολή

Λίγες ώρες μετά τις απειλές της ιρανικής πλευράς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε σήμερα ότι η Τεχεράνη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στη Μέση Ανατολή για τη χώρα του, τονίζοντας ότι δε θα αφήσει να φέρει εις πέρας το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Νετανιάχου είπε ότι «ο αγώνας εναντίον του Ιράν και των προσπαθειών του για εξοπλισμό είναι μια τεράστια αποστολή. Το Ιράν είναι μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους».

«Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δε θα είναι απαραιτήτως η κατάσταση που θα υπάρχει αύριο», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

«Οι Σιωνιστές επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση λόγω των προόδων μας προς την άρση των κυρώσεων (…) έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δε θα το επιτρέψουν αυτό. Όμως θα πάρουμε την εκδίκησή μας από του Σιωνιστές», είπε νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβαντ Ζαρίφ.

Με φόντο τα παραπάνω, η μεγάλη διακοπή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό Νατάνζ του Ιράν, την οποία η Τεχεράνη χαρακτήρισε ως «πυρηνική τρομοκρατία», προφανώς προκάλεσε σημαντική ζημιά και έφερε πίσω την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου κατά εννέα μήνες σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, πηγές της Times of Israel επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς την επίθεση, την ώρα που ανώνυμος αξιωματούχος πληροφοριών είπε στο Kan News ότι η ζημιά είναι εκτεταμένη. Ο ίδιος σημείωσε ότι το Ισραήλ έβλαψε σημαντικά την ικανότητα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο.

Το κανάλι 13 του Ισραήλ, το οποίο επικαλείται επίσης ανώνυμους αξιωματούχους πληροφοριών τονίζει ότι η επίθεση στον κυβερνοχώρο προκάλεσε «σοβαρή ζημιά στην καρδιά του προγράμματος εμπλουτισμού του Ιράν».

Το περιστατικό φέρεται να πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι εγκαινίασαν προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Πάντως, η Νατάνζ βρίσκεται στο επίκεντρο των φόβων του Ισραήλ καθώς τον περασμένο Ιούλιο μία έκρηξη είχε καταστρέψει εργοστάσιο, ενώ μια από κοινού επίθεση της CIA και της Μοσάντ χρησιμοποιώντας έναν ιό υπολογιστή, που ονομαζόταν Stuxnet, το 2010 είχε προκαλέσει καθυστερήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για αρκετά χρόνια.