Μπ. Λεμέρ: Η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη για τις επιπτώσεις του κορονοϊού

Μπ. Λεμέρ: Η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη για τις επιπτώσεις του κορονοϊού

Τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να «επιδείξουν αλληλεγγύη» και να «πάνε ένα βήμα πιο πέρα» απέναντι σε μια οικονομική κρίση η οποία φαινεται να είναι «μακρά και δαπανηρή» κάλεσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Λεμέρ δήλωσε πως πλέον «Είναι ώρα να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», καλώντας τις χώρες του Βορρά και του Νότου να βρουν μια κοινή συνισταμένη για να απαντήσουν στην κρίση που προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.

«Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο για την Ευρώπη από το να έχει αύριο μια απάντηση στην κρίση, την οποία θα συμμερίζονται οι μεν και θα απορρίπτουν οι δε», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, υπαινισσόμενος την πρόσφατη διάσταση απόψεων μεταξύ της Ολλανδίας και της Γερμανίας, από τη μία πλευρά, και της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από την άλλη.

Προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειαζόμαστε ξεκάθαρα έναν ισχυρό συντονισμό τόνισε ο Λεμέρ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να βρεθεί μια συναινετική λύση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη.

Επίσης, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στις τρεις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup. Πρώτα υπάρχει «η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χωρίς υπερβολικούς όρους και χωρίς να ξεχωρίζει το ένα ή το άλλο κράτος». Οι δύο άλλες προτάσεις είναι «η χρήση νέων δανειακών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ιδέα ενός κοινού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας», δήλωσε.

Ο Λεμέρ παράλληλα υπενθύμισε και την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης το οποίο γνωστοποίησε μόλις χθες στην εφημερίδα Financial Times. «Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη απάντηση, με περιορισμένη διάρκεια, για να απαντήσουμε συγκεκριμένα στην οικονομική κρίση την οποία διανύουμε», υπογράμμισε. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το ταμείο αυτό «θα χρηματοδοτηθεί από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών είτε από μια συγκεκριμένη φορολογία», όπως έναν ευρωπαϊκό φόρο αλληλεγγύης.