Μουφτής Κομοτηνής: Προκλητική η απόφαση για την Αγία Σοφία

Μουφτής Κομοτηνής: Προκλητική η απόφαση για την Αγία Σοφία

Λανθασμένη και προκλητική χαρακτήρισε την απόφαση του Τ. Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Μουφτής Κομοτηνής, Δρ. Χαλήλ Τζιχάντ, εκτιμώντας ότι μπορεί να φέρει εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99.4, ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων ανέφερε ότι το μνημείο Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός που εξυπηρέτησε τους χριστιανούς για περισσότερα από 1.000 έτη.

Επιπλέον τόνισε ότι η μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά, είναι αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ. «Δεν βρίσκεται στις αρχές του Ισλάμ, ούτε στο Κοράνιο και ούτε οι οπαδοί του προφήτη μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά. Αυτό δεν έγινε», είπε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλέστηκε τον Χαλίφη Ομάρ, όταν εισέβαλε στην Παλαιστίνη. «Όταν ο Σωφρόνιος, ο σεβασμιότατος χριστιανός ορθόδοξος του έδειξε μπορεί να κάνει την προσευχή του μέσα στο ναό, αυτός αντέδρασε και βγήκε έξω και έκανε την προσευχή του έξω για να μην παρεξηγηθεί η εικόνα αυτή, που να κάνει ο χαλίφης Ομάρ την προσευχή του μέσα στο ναό. Για να μην παρεξηγηθεί, να μην υπάρχει αναταραχή και να μην υπάρχει πρόκληση προς τους χριστιανούς», είπε ο μουφτής Κομοτηνής.

Παράλληλα εξέφρασε τους φόβους του για το ενδεχόμενο η εξέλιξη αυτή προκαλέσει εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.

«Εμείς εδώ στην Ελλάδα, βέβαια ζούμε σε αυτή τη δημοκρατική χώρα, εδώ στην περιοχή μας τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά και καθημερινά κάνουμε τις προσευχές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά με αυτή την απόφαση εγώ φοβάμαι δηλαδή, στο μέλλον θα υπάρχει ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους μίσος από εδώ και πέρα. Δεν ήταν δηλαδή σωστή αυτή η απόφαση», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Μουφτής Κομοτηνής εκτίμησε ότι η Αγία Σοφία έπρεπε να παραμείνει μουσείο, λέγοντας ότι «αφού είναι και καταγραμμένο στην κατάσταση της UNESCO είναι παγκόσμια κληρονομιά. Από εκεί και πέρα αυτή η απόφαση δεν μας φέρνει τίποτα άλλο, εκτός από μίσος, μια προκλητική απόφαση».

«Πρέπει ο καθένας να σέβεται την θρησκεία των άλλων και να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση και έτσι πρέπει να συνεχίζεται αυτή η ζωή», συμπλήρωσε.