7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Μόσιαλος: Ποιοι θα χρειαστούν 3η δόση εμβολίου - Πότε θα τελειώσει η πανδημία

Μόσιαλος: Ποιοι θα χρειαστούν 3η δόση εμβολίου - Πότε θα τελειώσει η πανδημία

Οι ανοσοκατασταλμένοι και όσοι ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδας θα χρειαστούν και τρίτη δόση εμβολίου, επισήμανε σήμερα ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, καθώς το νέο κύμα της πανδημίας θα πλήξει και ένα πολύ μικρό ποσοστών εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι το νέο κύμα πλήττει κυρίως πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, τους ανεμβολίαστους και κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμένους που είτε είναι  ανοσοκατασταλμένοι, είτε ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες. Για αυτούς χρειάζεται η χορήγησης αναμνηστικής δόσης. Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος, «πρέπει να προγραμματιστεί η 3η δόση αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες»

Η 3η δόση θα γίνει με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους εμβολιάστηκαν αρχικά με mRNA εμβόλιο επισήμανε. «H μίξη των εμβολίων οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό», πρόσθεσε. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών έχει μειωθεί χάρη στο εμβόλιο, όχι επειδή εξασθένισε ο ιός.

Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη της Ελλάδας, τόνισε ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι αρκετά υψηλά σε σχέση με άλλα κράτη. Όσο για τα παιδιά, επισήμανε ότι: «Μπορεί να δούμε μεγάλη διασπορά του ιού στα παιδιά. Αν εμβολιαστούν όμως οι μεγαλύτεροι θα προστατεύσουν τα παιδιά»,

Κατά την εκτίμησή του, οι χώρες υψηλού εισοδήματος θα απαλλαγούν από τον ιό στις αρχές του 2022.« Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα και σπάει σε μεγαλύτερο ποσοστό το τείχος ανοσίας, οι ανεπτυγμένες χώρες θα τελειώσουν με τον ιό στις αρχές του νέου έτους. Πρέπει να φροντίσουν να στείλουν εμβόλια σε κράτη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες», επισήμανε.

Τέλος, για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, ενώ ένα ποσοστό 10-20% θα αφορά περιπτώσεις long covid.