7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Μόσιαλος για παρελάσεις: Συμμετοχή μόνο με rapid test και για εμβολιασμένους

Μόσιαλος για παρελάσεις: Συμμετοχή μόνο με rapid test και για εμβολιασμένους

Κανένα πρόβλημα, δεν θα υπάρξει με τις παρελάσεις εάν μαθητές και στρατιωτικοί έχουν κάνει εμβόλιο ή rapid test και οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι, προσέλθουν με την προσκόμιση βεβαίωσης ότι έκαναν το ίδιο test, τόνισε ο καθηγητής στο LSE, απευθύνοντας σύσταση στους άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να μην συμμετάσχουν.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής της Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε αρχικά ότι «στους εξωτερικούς χώρους η πιθανότητα διασποράς της Covid-19 είναι κατά 19 με 20 φορές μικρότερη σε σχέση με τους εσωτερικούς χώρους» και πως «η πιθανότητα διασποράς και αύξησης της μεταδοτικότητας στη διάρκεια μιας παρέλασης, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα είναι ελάχιστη σε σύγκριση με τη διασπορά που μπορεί να γίνει σε κλειστούς χώρους, δηλαδή σε καταστήματα και κέντρα διασκέδασης όταν μάλιστα δεν γίνεται σωστός έλεγχος».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, σε έναν ανοιχτό χώρο δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, εάν οι παρελάσεις γίνουν με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές και οι στρατιωτικοί που θα συμμετέχουν πρέπει να έχουν κάνει εμβόλιο ή rapid test.

Επίσης, για το κοινό θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρές συστάσεις σε όσους είναι άνω των 60 ετών και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι, να μην συμμετάσχουν καθώς οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν πρέπει να εκτεθούν σε συνωστισμό, όχι μόνο στην παρέλαση αλλά και γενικότερα.

Οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να προσέλθουν με έλεγχο της αστυνομίας και με προσκόμιση βεβαίωσης ότι έκαναν rapid test.

«Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, λέγοντας πως «το ενδιαφέρον είναι ότι έχει επικεντρωθεί όλη η συζήτηση στην παρέλαση που θα διαρκέσει μια ώρα, ενώ θα έπρεπε να εστιάσουμε στο εάν γίνονται πράγματι έλεγχοι στους κλειστούς χώρους και στα κέντρα διασκέδασης, ότι μπαίνουν πράγματι μόνο εμβολιασμένοι και τηρούνται όλα τα μέτρα».