Μόσχα προς Βαρθολομαίο: «Αν προχωρήσεις στο Ουκρανικό δεν θα είσαι πρώτος μεταξύ των Ορθοδόξων»

Μόσχα προς Βαρθολομαίο: «Αν προχωρήσεις στο Ουκρανικό δεν θα είσαι πρώτος μεταξύ των Ορθοδόξων»

Με προσωπική επιστολή του ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να μη συμμετέχει στην «πολιτική περιπέτεια» της νομιμοποίησης των «σχισματικών» στην Ουκρανία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πάψει να είναι ο προκαθήμενος των Ορθοδόξων.

Στην επιστολή που αναρτήθηκε στο site της ρωσικής Εκκλησίας ο πατριάρχης Μόσχας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μίλησα μαζί σας ιδιωτικά και με λίγους μάρτυρες για τα σχέδια της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης να νομιμοποιήσει το σχίσμα στην Ουκρανία. Τώρα, όταν αυτά τα σχέδια έχουν ουσιαστικά τεθεί σε εφαρμογή, ενδεχομένως για τελευταία φορά, σας απευθύνομαι ενώπιον του ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας… (Παρακαλώ) κάντε πίσω τώρα από την κοινωνία με τους σχισματικούς και αρνηθείτε να συμμετάσχετε στην πολιτική περιπέτεια γύρω από τη νομιμοποίησή τους»......

......«Εάν ενεργείτε σε συμφωνία με τις προθέσεις που τίθενται στην επιστολή σας, θα χάσετε για πάντα την ευκαιρία να υπηρετήσετε την ενότητα των Ιερών Εκκλησιών του Θεού και θα πάψετε να είστε ο πρώτος στον Ορθόδοξο κόσμο που συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμυρίων πιστών, και τα δεινά που προκλήθηκαν από εσάς στους Ορθόδοξους Ουκρανούς θα σας συνοδεύουν μέχρι την Τελική Κρίση… Προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά ότι αυτό δε θα συμβεί. Δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσει», καταλήγει στην επιστολή του ο Πατριάρχης Κύριλλος.