7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Μόσχα κατά Ερντογάν: Προσήλωση στις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό ζήτησε η Μόσχα

Μόσχα κατά Ερντογάν: Προσήλωση στις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό ζήτησε η Μόσχα
AP Images

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά και τη συνομιλία του υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία έγινε με κυπριακή πρωτοβουλία. Η ανακοίνωση αναφέρει για τη συνομιλία των δύο υπουργών:

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Υπενθυμίζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ το ρωσικό πρακτορείο

 


Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το ψήφισμα υπ' αριθμ. 550 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1984 τα Βαρώσια, που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη του νησιού, πρέπει να παραμείνουν άθικτα έως την επιστροφή εκεί των απογόνων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 1974».

Ενώ επιστροφή της περιοχής υπό τον έλεγχο των κυανόκρανων του ΟΗΕ απαιτεί το ψήφισμα υπ' αριθμ. 789 του 1992, καθώς «βρίσκεται de facto υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων της Τουρκίας». «Παρά την ύπαρξη αυτών των δύο ψηφισμάτων, στις 8 Οκτωβρίου του 2020, οι Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου άνοιξαν την πρόσβαση στους τουρίστες στο παράκτιο τμήμα των βόρειων συνοικιών των Βαρωσίων», καταλήγει.