Μόσχα: Επικρίνει την απόφαση Τραμπ για αναστολή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ

Μόσχα: Επικρίνει την απόφαση Τραμπ για αναστολή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ

Το Κρεμλίνο σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, να αναστείλει την συνεισφορά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στον οποίο επέρριψε ευθύνες για την εξάπλωση του κορονοϊού, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιώντας πιο σκληρή γλώσσα δήλωσε ότι για την Ουάσιγκτον το σημαντικό είναι πάντα να βρίσκει πάντα «ενόχους».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όπως και οι άλλοι ηγέτες της G20 εναποθέτει τις ελπίδες στο περαιτέρω έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι ηγέτες της G20, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εναποθέτουν στον ΠΟΥ τις ελπίδες τους στο περαιτέρω έργο του, που σχετίζεται με την ανάλυση της εμπειρίας που προκύπτει από αυτήν την πανδημία, και στηρίζει το έργο του ΠΟΥ. Από αυτήν ακριβώς την θέση ξεκινάμε», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι στο τελικό κείμενο της απόφασης των ηγετών της G20 που ελήφθη κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου, αναφέρεται ότι η G20 μαζί με τον ΠΟΥ «προτίθεται να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπισθεί η πανδημία» όπως και ότι « οι πρόεδροι της G20 υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του ΠΟΥ και προτίθενται να ενισχύσουν τις δικαιοδοσίες του στον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας διά στόματος της εκπροσώπου του, Μαρία Ζαχάροβα, την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ανατείλει την συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΠΟΥ, χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα.

«Για τους πολιτικούς αυτής της χώρας, πάντα κάποιος φταίει. Για την πανδημία φταίει η Κίνα και ο ΠΟΥ, για το ότι έχασε η Κλίντον φταίει η Ρωσία, για τα προβλήματα της αμερικανικής ιατρικής φταίει προσωπικά ο Πούτιν» δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι για τις ΗΠΑ «το κύριο είναι να βρουν έναν μυθικό ‘δοκιμαστικό σωλήνα’ και να τον παρουσιάσουν σε όλο τον κόσμο ως στοιχείο που αποδεικνύει την ενοχή των άλλων και ότι οι ίδιοι είναι αναμάρτητοι».

Επίσης ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την συνεισφορά τους στον ΠΟΥ, την χαρακτήρισε ως «ανησυχητική», λέγοντας ότι συνιστά εγωιστική προσέγγιση της Ουάσιγκτον στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ένα τέτοιο πλήγμα κατά του διεθνούς αυτού οργανισμού και μάλιστα την στιγμή που από πολλές απόψεις στρέφονται πάνω του τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, συνιστά μια απόφαση που πρέπει να καταδικαστεί με κάθε τρόπο», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ