Μόρια: Πίσω από τα κάγκελα για ένα πιάτο ρύζι

Μόρια: Πίσω από τα κάγκελα για ένα πιάτο ρύζι

Όρθιοι πίσω από τα κάγκελα, ώρες ατελείωτες περιμένουν για ένα πιάτο ρύζι και λίγο νερό μέσα σε πλαστικές σακούλες οι πρόσφυγες της Μόριας. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου στο στρατόπεδο των προσφύγων δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και το βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το liberal αποτελεί απάντηση σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων που διαθέτει η Ε.Ε. στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, το βίντεο της δημοσιογράφου του Φιλελεύθερου, Αναστασίας Τσιβγούλη, που βρέθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα αναφέρονται και από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αλλά και από Διεθνείς Οργανώσεις σχετικά με τις συνθήκες διαμονής και κυρίως για τις συνθήκες σίτισης.

Μια φέτα κέικ και ένα μπουκάλι νερό για πρωινό αφού στηθούν στην ουρά πίσω από τα κάγκελα οι άνδρες και ακριβώς απέναντι οι γυναίκες και τα παιδιά και αμέσως μετά πρέπει να ξαναβρεθούν στον ίδιο χώρο για να πάρουν το μεσημεριανό. Νερό και ένα πλαστικό πιάτο με ρύζι που όμως τις περισσότερες φορές δεν τρώγεται όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες στο βίντεο. «Είναι σαν να τρως πλαστικό» τονίζουν και πράγματι έτσι είναι.

Όταν το... μενού έχει κοτόπουλο η αναμονή για το φαγητό καταλήγει τις περισσότερες φορές σε καβγάδες αφού δεν λείπουν οι περιπτώσεις που οι μερίδες δεν φτάνουν. Όμως και αυτές τις φορές η ποιότητα του φαγητού είναι άθλια.

Ουδείς γνωρίζει ποιος το ελέγχει. Ακόμη και η Κομισιόν τις δύο φορές το χρόνο που έκανε έλεγχο κοίταζε περισσότερο για το κατά πόσο πράγματι γίνεται διανομή φαγητού και όχι για την ποιότητα ή το πως αυτό έφτανε στον καταυλισμό.

Οι πρόσφυγες μιλούν για εξευτελισμό. Εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού σε έναν χώρο που έχει δημιουργηθεί για τη φιλοξενία 800 ατόμων ζουν εντός και πέριξ αυτού πάνω από 8500 άτομα πολλά εκ των οποίων είναι μικρά παιδιά.

Οι συνθήκες άθλιες. Ακόμη και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επέβαλε πρόστιμα στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής κάνοντας λόγο για μια υγειονομική βόμβα. Οι εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών μεταξύ των οποίων και οι γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ίδιοι μιλούν και καταγγέλλουν διαρκώς τις συνθήκες που επικρατούν αλλά και την κατάσταση στον τομέα της σίτισης.

«Δεν μας ακούν» δήλωσε στο liberal η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου.

Όμως πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες πλέον μιλώντας σε ξένα μέσα δηλώνουν ότι δεν γίνεται να διατίθενται κονδύλια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αυτοί να ζουν σε αυτές τις καταστάσεις.