Μorgan Stanley: Υπεραπόδοση 30% για τις τράπεζες με καταλύτη τον Ντράγκι

Μorgan Stanley: Υπεραπόδοση 30% για τις τράπεζες με καταλύτη τον Ντράγκι

Το κύρος, η σταθερότητα και η πείρα του Μάριο Ντράγκι, του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας, συνιστά θετική εξέλιξη και σημαντικό καταλύτη για τις ιταλικές και κατ' επέκταση τις ευρωπαϊκές μετοχές, ιδιαίτερα τις τραπεζικές, εκτιμά σε έκθεσή της η Morgan Stanley συστήνοντας αγορές στα ιταλικά ομόλογα και στις ιταλικές τράπεζες.

«Με ευρεία αντιπροσώπευση από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας, η νέα κυβέρνηση αρχίζει με αξιοπιστία και βουλευτική πλειοψηφία. Εκτιμούμε οτι θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο και μετά τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2022 με το πολιτικό ρίσκο να αυξάνεται πάλι καθώς θα πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2023. Πιστεύουμε οτι ο Ντράγκι θα εστιάσει σε δύο κυρίως ζητήματα – την καλή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε τα κονδύλια ύψους περίπου 2% του ιταλικού ΑΕΠ να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά και στις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη για την διατηρησιμότητα του ευρώ», αναφέρει η έκθεση.

Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση στα spread των ιταλικών ομολόγων στις 85 μονάδες βάσης και πιθανώς στις 55 μβ στο δεύτερο εξάμηνο. 

Εκτιμούν οτι ο δείκτης MSCI Ιταλία θα σημειώσει υπεραπόδοση 10% με 15% από τα τωρινά του επίπεδα με οδηγό τις τράπεζες, όπως τις Unicredit και Mediobanca, καθώς οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε χαμηλό ρεκόρ έναντι μετοχών της ζώνης του ευρώ. Βλέπουν επίσης ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 4% φέτος στην Ιταλία και 5,3% το 2022.

«Οι βελτιωμένες προοπτικές για την πορεία της Ιταλίας διαμορφώνουν ένα θετικό καταλύτη για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ιδιαίτερα του τραπεζικού κλάδου όπου δεν θεωρούμε απίθανη μια υπεραπόδοση 30% και άνω που θα δέσει με την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και την άνοδο των επιτοκιακών αποδόσεων».

«Ο δείκτης MSCI Europe βρίσκεται σε discount σε σχέση με τον παγκόσμιο MSCI ACWI, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 2013 και η πρωθυπουργία Draghi μπορεί να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την περιοχή, όπως συνέβη και με την έλευση του προέδρου Μακρόν στη Γαλλία το 2017», σημειώνει η Morgan Stanley.

Η άποψη του επεδυτικού οίκου στηρίζεται στα ακόλουθα επιχειρήματα. Πρώτο, ότι η Ιταλία αποτελεί βαρόμετρο για τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς έχει διαπιστωθεί στενή συσχέτιση της απόδοσης του δείκτη MSCI Italy με τον δείκτη MSCI EMU και την απόδοση του έναντι παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεύτερο, όταν συρρικνώνονται τα ιταλικά spread αυτό τείνει να ευνοεί τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, συσχέτιση που έχει παρατηρηθεί την τελευταία δεκαετία.

Αν τα ιταλικά spread στενέψουν προς τις 55 μβ, αυτό σημαίνει 7% άνοδο στις αποτιμήσεις των μετοχών της ευρωζώνης.

Τρίτο, τα καλά νέα από την Ιταλία έρχονται σε μία περίοδο που οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο που σπάνια βλέπουμε.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία είναι ένας ακόμη θετικός καταλύτης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Για έναν κλάδο όπου το consensus στην αγορά έδινε ‘underweight’, o κατάλογος των θετικών επιδράσεων είναι μακρύς. Η οικονομική ανάκαμψη στηρίζει την πρόβλεψη των αναλυτών μας για αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 40% το 2021. Υπάρχει στενή συσχέτιση της πορείας της οικονομίας με την απόδοση των ιταλικών τραπεζών. Ανεβαίνει ο πληθωρισμός και επιτοκιακές αποδόσεις. Επίσης, θετικές αποτιμήσεις καθώς ο τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται με PBV (τιμή προς λογιστική αξία) σε discount”, αναφέρει η έκθεση.