8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Μοραβιέτσκι: Η Ρωσία έχει γίνει ένα απολυταρχικό κράτος

Μοραβιέτσκι: Η Ρωσία έχει γίνει ένα απολυταρχικό κράτος
AP

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι εκτίμησε σήμερα ότι η Ρωσία έχει γίνει ένα «απολυταρχικό κράτος» και ζήτησε να ενισχυθούν οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι δυτικές κυρώσεις «είναι πρωτόγνωρες, πηγαίνουν πολύ μακριά, αλλά δεν αρκούν», επεσήμανε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Βαρσοβία, αναφέροντας ως παράδειγμα την επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου της Μόσχας σήμερα, την ενίσχυση του ρουβλίου και την αποπληρωμή των τόκων ρωσικών κρατικών ομολόγων της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «προετοίμαζε εδώ και μερικούς μήνες τη Ρωσία για δύσκολους καιρούς» και «η μεγάλη μηχανή της ρωσικής προπαγάνδας μου επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον σήμερα ένα αυταρχικό κράτος, αλλά ένα απολυταρχικό κράτος, όπως η Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του 1980».

«Ζούμε αποφασιστικής σημασίας στιγμές», συνέχισε ο Μοραβιέτσκι.

«Αν ο Πούτιν σπάσει την Ουκρανία, αν μας σπάσει, εμάς, τη θέλησή μας για μάχη, την οικονομική μάχη, θα προχωρήσει σε ένα ή δύο χρόνια προς άλλους στόχους. Θα προχωρήσει για το Ελσίνκι, το Βίλνιους, τη Βαρσοβία, το Βουκουρέστι, ίσως για το Βερολίνο. Ας το σκεφτούν καλά στη Γερμανία», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε ότι σκοπεύει να «παρέμβει έντονα» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, «τόσο για το θέμα των κυρώσεων όσο και για άλλες δράσεις έναντι της Ρωσίας και έναντι της Ουκρανίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ