Φ. Γεννηματά: Μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε απαξιωμένη εργασία θα αποτύχει 

Μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε απαξιωμένη εργασία θα αποτύχει 

Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της επί των εργασιακών εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, καθώς σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν τρία στοιχεία που αποδεικνύουν την πραγματική κατάσταση για τους εργαζόμενους και τους άνεργους σήμερα. 

Αυτά είναι: 

  1. 1 εκατομμύριο 130 χιλιάδες άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Η ανεργία των νέων ανθρώπων ξεπερνά το 35%. Εφιαλτικό νούμερο. 
  2. Είναι οι εργαζόμενοι-φτωχοί, το νέο πρόβλημα της κοινωνίας μας μαζί με την υψηλή ανεργία. 700.000 εργαζόμενοι λαμβάνουν μικτό μηνιαίο μισθό κάτω των 700 ευρώ. Το 40% των εργαζομένων περίπου. Και από αυτούς οι μισοί παίρνουν κάτω των 500 ευρώ. 2 στους 3 πολίτες σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΕΒ, δεν έχουν χρήματα να βγάλουν τους επόμενους 3 μήνες. 
  3. Ακόμη και οι πολυδιαφημισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις δεν αφορούν την πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Αναρωτιέμαι. Αυτή είναι για σας η επιστροφή στην κανονικότητα; Οι εργαζόμενοι να είναι φτωχοί, και οι άνεργοι να μην έχουν προοπτική; Θα μας πείτε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι σημερινή, ότι φταίει η κρίση, ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα διεθνή προβλήματα κλπ. Σαφώς έχει τεράστιες ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ που με τις τυχοδιωκτικές επιλογές της Κυβέρνησης του οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και σε νέες περιπέτειες τον λαό μας. Και δεν είδαμε να προσθέσω και καμία ουσιαστική αυτοκριτική γι’ αυτό», τόνισε η Φ. Γεννηματά για να προσθέσει ότι το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην φθηνή και απαξιωμένη εργασία θα αποτύχει σίγουρα, καθώς «οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και τους άνεργους στην απόγνωση». 

Την ίδια ώρα, ανέφερε τις δέκα πληγές που η πολιτική της ΝΔ συσσώρευσε στους εργαζόμενους:

1ον Καθηλώνετε τους μισθούς και ιδιαίτερα τον κατώτερο μισθό. 

2ον Υπονομεύετε τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. 

3ον Ενισχύετε την εργοδοτική αυθαιρεσία εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. 

4ον Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους. 

5ον Καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων και την επιτυχή ανταπόκριση τους στις τεχνολογικές εξελίξεις. 

6ον Ο Νόμος Κατρούγκαλου ζει και βασιλεύει  με το μακιγιάζ που του κάνατε.

7ον  Οι κοινωνικές υποδομές υποβαθμίζονται. Ο σχεδιασμός για την παράδοση των Δημόσιων Νοσοκομείων στους ιδιώτες καλά κρατεί. 

8ον Τα συνδικάτα αντιμετωπίζονται ως «εχθρός». 

9ον Οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους, κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμούς. Ενώ ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβε να προετοιμάσει το έδαφος, για την ασύδοτη δράση των funds.

10ον Μια εμβληματική βιομηχανία η ΛΑΡΚΟ, τίθεται σε ειδική εκκαθάριση χωρίς καμία προετοιμασία για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της, χωρίς καμία εγγύηση για την απασχόληση των εργαζομένων.