Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο κατώτατος μισθός στην δεκαετία
Eurostat

Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο κατώτατος μισθός στην δεκαετία

Μια ακόμα «αρνητική» πρωτιά κατέκτησε η Ελλάδα καθώς είναι η μοναδική χώρα ανάμεσα στις 27 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία καταγράφηκε μείωση του κατώτατου μισθού της σε διάστημα δέκα ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 12% από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2020. Μάλιστα ο ετήσιος ρυθμός μείωσης έφτανε το 1,3%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ρουμανία κατέγραψε αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 12,5%, η Λιθουανία 10,1% και στη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 9,8%.

Ωστόσο, ο μισθός της Ελλάδας παραμένει σε μεσαία προς σχετικά καλά επίπεδα, αν συγκριθεί σε απόλυτες τιμές με τους βασικούς μισθούς στην υπόλοιπη Ευρώπη και επειδή καταβάλλεται 14 και όχι 12 φορές τον χρόνο λόγω των Δώρων. Συγκεκριμένα η χώρα μας βρίσκεται στη «δεύτερη» κατηγορία μισθών μεταξύ 500 έως 1000 ευρώ.

Οι χώρες με εθνικούς μισθούς άνω των 1000 ευρώ είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ο χαμηλότερος μισθός καταγράφεται στην Βουλγαρία με 312 ευρώ ενώ στην Μεγάλη Βρετανία, ο μισθός τον Ιανουάριο του 2020 ήταν στα 1.599 ευρώ.