Μόνο αρμόδιο το ΔΕΕ για τη συνταγματικότητα των αποφάσεων της ΕΚΤ
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μόνο αρμόδιο το ΔΕΕ για τη συνταγματικότητα των αποφάσεων της ΕΚΤ

Τη δική του απάντηση στην απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου με αντικείμενο το πρόγραμμα PPSP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως το ΔΕΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να κρίνει ότι μια πράξη θεσμικού οργάνου είναι αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο. Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών όσον αφορά το κύρος των πράξεων των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να θίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου».

Πριν λίγες μέρες το Γερμανικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει εν μέρει το γερμανικό Σύνταγμα, διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ σχολίασε πως λαμβάνει υπόψη την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και δεσμεύεται να κάνει ότι είναι αναγκαίο εντός της εντολής της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται με ρυθμό που ευθυγραμμίζεται με το μεσοπρόθεσμο στόχο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε αποδέκτης πολλών ερωτημάτων σχετικά με την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 5ης Μαΐου 2020 με αντικείμενο το πρόγραμμα PPSP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι υπηρεσίες του θεσμικού οργάνου ουδέποτε σχολιάζουν απόφαση εθνικού δικαστηρίου.

Ως γενική παρατήρηση, υπενθυμίζεται ότι, κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου, η προδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου δεσμεύει το εθνικό δικαστήριο όσον αφορά την επίλυση της διαφοράς της κύριας δίκης.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης, το Δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε από τα κράτη μέλη για τον σκοπό αυτόν, είναι το μόνο αρμόδιο να διαπιστώσει ότι μια πράξη θεσμικού οργάνου της Ένωσης είναι αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο.

Τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών όσον αφορά το κύρος των πράξεων των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να θίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου.

Όπως και οι λοιπές αρχές των κρατών μελών, τα εθνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να εγγυώνται την πλήρη αποτελεσματικότητα του δικαίου της Ένωσης.

Μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασφαλισθεί η ισότητα των κρατών μελών εντός της Ένωσης την οποία τα ίδια έχουν δημιουργήσει.

Το θεσμικό όργανο δεν πρόκειται να προβεί σε άλλη δήλωση επί του θέματος αυτού.»

Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

H EKT συνεχίζει απτόητη τις αγορές ομολόγων

Υπενθυμίζεται πως χτες η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε πάνελ του Bloomberg μαζί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε πως την ώρα που οι αγορές ομολόγων παραμένουν νευρικές, εξαιτίας της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει απτόητη τις αγορές ομολόγων.

Η Κρ. Λαγκάρντ υποστήριξε ένθερμα τις πρόσφατες αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει μία ανεξάρτητη Αρχή, η οποία λογοδοτεί μόνο στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο". Προσέθεσε δε, ότι η ΕΚΤ "θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι απραίτητο προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή της".