Μόνιμο ραντεβού με τον ΕΝΦΙΑ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022

Μόνιμο ραντεβού με τον ΕΝΦΙΑ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο τελευταίος μήνας μέχρι και το τέλος του 2022 (ναι σωστά, το τέλος του 2022) κατά τον οποίο δεν θα έχουμε υποχρέωση να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ. Κανονικά, δεν θα δινόταν ούτε αυτό το περιθώριο ανάσας, αλλά δεδομένου ότι τα εκκαθαριστικά των 7,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών θα αναρτηθούν αύριο στο Taxis, ήταν αναμενόμενο να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής δύο δόσεων ταυτόχρονα στο τέλος Οκτωβρίου.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα εξοφληθεί τον Φεβρουάριο του 2022. Θα έχει προηγηθεί από τον Νοέμβριο η νομοθέτηση του ΕΝΦΙΑ του 2022, ο οποίος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς και σε 10 μηνιαίες δόσεις. Που σημαίνει πρακτικά ότι από τώρα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 θα έχουμε μόνιμο ραντεβού με τον ΕΝΦΙΑ στο τέλος κάθε μήνα.

Σενάρια για πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις

Υπάρχει δε ανοικτό το ενδεχόμενο η… σχέση να γίνει «γάμος». Εξετάζεται και το σενάριο ο ΕΝΦΙΑ από το 2022 να πληρώνεται σε 12 δόσεις δηλαδή από τον Μάρτιο κάθε έτους μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου. Τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Απλώς δεν θα σταματήσουμε να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ ποτέ.

Ποιο είναι βέβαια το ζητούμενο για την πολιτεία; Αυτές οι δόσεις που θα πληρώνουμε επί μονίμου βάσεως να γίνονται ολοένα και μικρότερες. Για τον ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Έτσι, εκτός από τους ιδιοκτήτες που είχαν κάποια μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους συγκριτικά με το 2020, ο φόρος θα είναι ακριβώς ο ίδιος. Περισσότερος θα είναι μόνο γι’ αυτούς που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες ή απέκτησαν ακίνητο και λιγότερος θα είναι για δύο κοινωνικές ομάδες:

  1. Αυτούς που πούλησαν ή δώρισαν κάποιο περιουσιακό στοιχείο και
  2. Αυτούς που υπέστησαν μείωση δηλωθέντος εισοδήματος με αποτέλεσμα να πέσουν κάτω από το όριο που εξασφαλίζει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%.

Ποιοι ενδέχεται να πληρώσουν λιγότερα το 2022

Για το 2022, δύο κοινωνικές ομάδες συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να πληρώσουν λιγότερα:

Πρώτον αυτοί που μέχρι σήμερα υπάγονται σε συμπληρωματικό φόρο επειδή έχουν πολλά μικρής και μεσαίας αξίας ακίνητα. Η συγχώνευση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο είναι πιθανό ότι θα τους ευνοήσει.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει αυτούς που έχουν ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας. Με τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου, είναι πιθανό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα κληθούν να πληρώνουν λιγότερα σε ετήσια βάση συγκριτικά με τώρα. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον Νοέμβριο, καθώς το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό.