Μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 σε παιδιά με καρκίνο

Μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 σε παιδιά με καρκίνο

Αν και τα παγκόσμια δεδομένα έχουν καταδείξει την ηπιότερη πορεία της SARS–CoV-2 λοίμωξης στα παιδιά, ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως τα παιδιά με νεοπλασματικά νοσήματα παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Μελέτη σε 917 παιδιά με κακοήθεια, τα οποία λάμβαναν αντικαρκινική αγωγή και μολύνθηκαν με κορονοϊό κατέδειξε ότι η μέση ηλικία των ασθενών που προσβλήθηκαν από Covid-19 ήταν τα 10,8 έτη. Το 92% είχε λάβει αντικαρκινική αγωγή έως και 90 ημέρες πριν από τη διάγνωση της λοίμωξης και το 32% έπασχε από συννοσηρότητες, οι οποίες δεν είχαν σχέση με τον καρκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη μελέτη, συμπτώματα παρουσίασε το 64,1% και περισσότερο τα παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα στο αίμα. Από τα παιδιά που εμφάνισαν συμπτώματα το 31,2% χρειάστηκε νοσηλεία και το 10,9% αναπνευστική υποστήριξη. 

Το 9,2% εισήχθησαν σε ΜΕΘ και το 1,6% έχασε τη ζωή του λόγω SARS-CoV-2, αποδεικνύοντας τη σοβαρότερη πορεία της λοίμωξης σε παιδιά με καρκίνο συγκριτικά με το γενικό παιδιατρικό πληθυσμό.

Δυσμενέστερη ήταν η κλινική πορεία ασθενών με συννοσηρότητες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά στη διαχείριση των παιδιατρικών ασθενών είτε σε εξωτερική βάση είτε εντός του νοσοκομείου.

Θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καθοδήγηση των οικογενειών ως προς τον κίνδυνο λοίμωξης των παιδιών αλλά και της κοινότητας όσον αφορά την προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό σε συγκεκριμένους παιδιατρικούς πληθυσμούς.