Μόλις 3 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν από τα γερμανοαυστριακά σύνορα τους τελευταίους 4 μήνες

Μόλις 3 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν από τα γερμανοαυστριακά σύνορα τους τελευταίους 4 μήνες

Μόνο τρεις περιπτώσεις σε διάστημα τεσσάρων μηνών αφορούσε μέχρι τώρα η εφαρμογή των επαναπροωθήσεων προσφύγων οι οποίοι εντοπίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα ενώ έχουν προηγουμένως απορριφθεί οι αιτήσεις τους για την χορήγηση ασύλου σε άλλη χώρα της Ε.Ε., αποκαλύπτουν οι εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις 19 Ιουνίου έως και τις 17 Οκτωβρίου επαναπροωθήθηκαν από τα γερμανοαυστριακά σύνορα 89 άτομα, εκ των οποίων μόνο τα τρία ήταν πρόσφυγες με απορριφθείσες αιτήσεις ασύλου, οι οποίοι είχαν προηγουμένως καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Η επιμονή του υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ να εφαρμοστεί ο κανονισμός, αλλά και η προσπάθεια σύναψης διμερών συμφωνιών με τις χώρες από όπου έμπαιναν για πρώτη φορά σε κοινοτικό έδαφος οι πρόσφυγες και στις οποίες θα επαναπροωθούνταν, είχε προκαλέσει τότε σοβαρή κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τελικά το Βερολίνο υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην συνεννόηση με την Ιταλία, καθώς το Βερολίνο έχει εδώ και έναν μήνα δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί ωστόσο η συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί.

«Μέχρι στιγμής λείπουν οι υπογραφές των Ιταλών - πολλώ μάλλον η εφαρμογή της συμφωνίας», δηλώνει στον Funke ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής Μπούρκχαρντ Λίσκα και παραδέχθηκε ότι οι επαναπροωθήσεις «βρίσκονται κάτω από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP