Μολδαβία: Σημαντική στιγμή για το μέλλον της χώρας η απόφαση της Κομισιόν για ένταξη στην ΕΕ

Μολδαβία: Σημαντική στιγμή για το μέλλον της χώρας η απόφαση της Κομισιόν για ένταξη στην ΕΕ

Χαιρετίζει την απόφαση της Κομισιόν να δοθεί στη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Μάια Σαντού, κάνοντας λόγο για σημαντική στιγμή για το μέλλον της χώρας και ελπίδα που έχουν ανάγκη οι πολίτες.

«Η σύσταση βασίζεται στην αντίληψη ότι η χώρα μας θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες σε τομείς όπως η δικαστική μεταρρύθμιση, η μάχη κατά της διαφθοράς, η δημόσια διοίκηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Σαντού.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και η ελπίδα την οποία οι πολίτες μας έχουν ανάγκη, ανέφερε η Σαντού σε μήνυμα που ανήρτησε στην εφαρμογή Telegram, τονίζοντας πως γνωρίζουν ότι πρόκειται για δύσκολη διαδικασία αλλά δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο.

Η απόφαση αυτή «ενισχύει τις ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες, μας ενθαρρύνει και ενισχύει τη βεβαιότητά μας πως είμαστε στον σωστό δρόμο», πρόσθεσε η Μολδαβή πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου έκανε λόγο για μια "ιστορική μέρα".

"Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, η γλώσσα μας -τα ρουμανικά- είναι επίσημη γλώσσα της ΕΕ, έχουμε μια ευρωπαϊκή ιστορία και ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα", έγραψε στο Facebook.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στα κράτη μέλη να αποδώσουν στη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας και να προσφέρει στη Γεωργία την "προοπτική" να ενταχθεί μια μέρα στους "27".

Η σύσταση αυτή, όπως και η σύσταση να δοθεί πράσινο φως και για την Ουκρανία, θα συζητηθούν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου και οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα πρέπει να αποφανθούν ομόφωνα.