Μολδαβία: Μεγάλη νίκη των φιλοευρωπαίων στις εκλογές

Μολδαβία: Μεγάλη νίκη των φιλοευρωπαίων στις εκλογές

Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, συντρίβοντας τους φιλορώσους αντιπάλους του και αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να μεταρρυθμίσει αυτή τη χώρα που είναι από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη.

Μετά την καταμέτρηση του 99,95% των ψηφοδελτίων, ο κεντροδεξιός σχηματισμός Δράση και Αλληλεγγύη (PAS) της Σάντου λαμβάνει το 52,7% των ψήφων, έναντι μόλις 27,2% για τον Συνασπισμό Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών (BESC) του φιλορώσου πρώην προέδρου Ιγκόρ Ντοντόν.

Το κόμμα ενός ευρωσκεπτικιστή πρώην δημάρχου ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, του επιχειρηματία Ιλάν Σορ, ξεπέρασε το όριο του 5% των ψήφων που είναι απαραίτητο για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα είναι το τέλος μιας δύσκολης εποχής για τη Μολδαβία, ελπίζω ότι σήμερα θα είναι το τέλος της κυριαρχίας των κλεφτών στη Μολδαβία», έγραψε χθες, Κυριακή, το βράδυ η 49χρονη Σάντου σε μήνυμά της στο Facebook.

Να μεταμορφώσουμε τη Μολδαβία

«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη αποτελέσματα» και «πρέπει να αισθανθούν τα οφέλη από καθαρό κοινοβούλιο», πρόσθεσε και ζήτησε «να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια της σημερινής ψηφοφορίας για να μεταμορφώσουμε τη Μολδαβία».

Η επίδοση του κόμματός της εξασφαλίσθηκε κυρίως από τη μολδαβική διασπορά, η οποία του έδωσε πάνω από το 86% των ψήφων της.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πρόκειται να παρουσιάσουν την έκθεσή τους για την ψηφοφορία σήμερα Δευτέρα το απόγευμα.

Η Μολδαβία, μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης και στριμωγμένη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, συγκλονίζεται μετά την ανεξαρτησία της, το 1991, από επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις και πρέπει να διαχειριστεί μια παγωμένη σύγκρουση στην Υπερδνειστερία, ένα αυτονομιστικό έδαφος που υποστηρίζεται από τη Μόσχα και διαφεύγει του ελέγου της.

Οι 2,6 εκατ. κάτοικοι της Μολδαβίας είναι ιστορικά διαιρεμένοι ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και σε αυτούς που στρέφουν το βλέμμα τους προς την ΕΕ.

Σκάνδαλα διαφθοράς

Όμως οι Μολδαβοί δηλώνουν ομόφωνα κουρασμένοι από τα σκάνδαλα διαθφοράς, το πιο πολύκροτο από τα οποία αφορούσε την εξαφάνιση, το 2015, ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων --το ποσό αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας-- από τα ταμεία τριών τραπεζών.

«Τα φιλορωσικά αισθήματα περιορίζονται και οι φιλοευρωπαίοι ενισχύονται, πρόκειται για μια τάση. Όμως η τάση αυτή δεν είναι ακόμη ένας αποφασιστικός παράγοντας», δήλωσε ο αναλυτής Βίκτορ Τσομπάνου.

Ωστόσο για τους αναλυτές η ψηφοφορία αυτή σηματοδοτεί μια σαφή μείωση της πολιτικής επιρροής της Μόσχας επί του Κισινάου.

Η Μάγια Σάντου έχει ήδη εκνευρίσει το Κρεμλίνο λέγοντας ότι θέλει να αντικαταστήσει τη ρωσική φουρά, που έχει τη βάση της στην Υπερδνειστερία, με παρατηρητές του ΟΑΣΕ.