7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Μολδαβία: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έλαβε εμβόλια μέσω του COVAX

Μολδαβία: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έλαβε εμβόλια μέσω του COVAX

Η Μολδαβία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε εμβόλια κατά της COVID-19 από τον παγκόσμιο μηχανισμό COVAX, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου.

Η πρώτη παρτίδα 14.400 δόσεων εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μέσω του COVAX έφθασε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στη χώρα, πρόσθεσε η Σάντου σε μήνυμά της στο Twitter.

Η Μολδαβία και η γειτονική της Ουκρανία, δύο από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, έχουν μείνει πίσω από την υπόλοιπη ήπειρο στον αγώνα για εμβόλια και καλωσορίζουν τις δωρεές φιλικών κυβερνήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα το Κισινάου έλαβε την πρώτη παρτίδα εμβολίων των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της COVID-19, η οποία απεστάλη στην Μολδαβία από τη Ρουμανία.

Τον Δεκέμβριο, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι το Βουκουρέστι θα δωρίσει 200.000 δόσεις εμβολίων στην Μολδαβία σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά την εκλογή της φιλοδυτικής Σάντου.

Η προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19 έχει προκαλέσει εσωτερική πολιτική διαμάχη στη Μολδαβία καθώς ο πρώην πρόεδρος Ίγκορ Ντοντόν κατηγόρησε την Σάντου ότι προσπαθεί να αποκλείσει την είσοδο στη χώρα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Το γραφείο της Σάντου το διέψευσε αυτό. Η Μολδαβία είχε καταγράψει 191.197 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 4.049 θανάτους από την COVID-19 ως τις 4 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ