Moderna: Εντάσεις και καθυστερήσεις στον δρόμο για το εμβόλιο

Moderna: Εντάσεις και καθυστερήσεις στον δρόμο για το εμβόλιο

Καθώς οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου κατά του κορονοϊού, έχουν προκύψει εντάσεις μεταξύ επιστημόνων που εκπροσωπούν την κυβέρνηση και την φαρμακοβιομηχανία Moderna, μία από τις εταιρείες που ηγούνται της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τις έρευνες για το εμβόλιο της Moderna με περίπου μισό δισ. δολάρια, και την έχει επιλέξει ως μία από τις πρώτες που θα ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Όμως η εταιρεία – που δεν έχει ποτέ δημιουργήσει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο ούτε και έχει διεξάγει μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές – διαφωνεί με τους επιστήμονες της κυβέρνησης ως προς τη διαδικασία, έχει καθυστερήσει να παραδώσει τα πρωτόκολλα των δοκιμών και αντιστέκεται στις συμβουλές των ειδικών για το πώς θα πρέπει να διεξαχθεί η έρευνα, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Οι εντάσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα μία καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων της έναρξης των κλινικών δοκιμών για το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna, που αναμένεται πλέον να ξεκινήσουν στα τέλη Ιουλίου.

Η Moderna «Θα μπορούσε να βρίσκεται εντός προγράμματος αν ήταν πιο συνεργάσιμη», ανέφερε μία από τις πηγές.

Κάποιες από τις διαφωνίες δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με την απειρία της εταιρείας, καθώς και την έλλειψη προσωπικού αλλά και της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την επιτήρηση της πιο κρίσιμης φάσης των δοκιμών σε ανθρώπους. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με τις καταξιωμένες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson.

Η Moderna και άλλες εταιρείες συνεργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NΙΗ) και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, καθώς και με δίκτυα ανοσολόγων και άλλων ειδικών επί των εμβολίων που έχουν οριστεί από το NIH για να βοηθήσουν στην επίβλεψη του σχεδιασμού των κλινικών δοκιμών.

Η Moderna αναγνωρίζει «διαφορές άποψης» με ειδικούς που εμπλέκονται στην πρωτοφανή προσπάθεια να ανταποκριθούν οι εταιρείες στην υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να υπάρξει εμβόλιο σε μερικούς μήνες. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου απαιτεί συνήθως περίπου δέκα χρόνια, και πολλές απόπειρες δεν καταλήγουν πουθενά. Η Moderna έχει δηλώσει ότι διαθέτει μια έμπειρη ομάδα με στελέχη που έχουν εργαστεί σε πολλές μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές.

Παρά τις δυσκολίες, η Moderna, που ιδρύθηκε πριν από μία δεκαετία περίπου, έχει το προβάδισμα στον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και της εταιρείας, υπερσκελίζοντας πολύ μεγαλύτερες εταιρείες.

Η διαχείριση των πρώτων κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας είναι αποφασιστικής σημασίας για την Moderna, που καλείται να αποδείξει στο κοινό και στους επενδυτές ότι μπορεί να τα καταφέρει. Πριν τις προσπάθειες για τη δημιουργία εμβολίου κατά της Covid-19, οι μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές της Moderna περιλάμβαναν περίπου 250 συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Οι δοκιμές μεγάλης κλίμακας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα έχουν 30.000 συμμετέχοντες, αλλά η εταιρεία εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξη για την επιτυχία της.