8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

ΜΟΔ: 668 ασυνόδευτα παιδιά σε επισφαλείς συνθήκες βρήκαν στέγη το 2022

ΜΟΔ: 668 ασυνόδευτα παιδιά σε επισφαλείς συνθήκες βρήκαν στέγη το 2022

Άμεση προστασία και στέγαση βρήκαν 668 ασυνόδευτα παιδιά που ζούσαν σε επισφαλείς συνθήκες το 2022 μέσω του Εθνικού Μηχανισμού Εντοπισμού και Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 618 ασυνόδευτα παιδιά ήταν αγόρια και 50 κορίτσια, προερχόμενα κυρίως από το Πακιστάν (194), το Αφγανιστάν (174) και τη Σομαλία (141). Τα 247 παιδιά εντοπίστηκαν σε καθεστώς αστεγίας, 128 εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές και 121 βρίσκονταν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Ο ΔΟΜ λειτουργεί πέντε δομές έκτακτης φιλοξενίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού, υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Άρσις, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη Μετάδραση. Τη δωρεά έκανε το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

Εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΟΜ διασφαλίζει για όλα τα παιδιά που παραπέμπονται στις δομές, τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, την αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντός τους και την παροχή όλων των υπηρεσιών που απαιτούνται για τη φροντίδα και προστασία τους.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται ψυχοκοινωνικές συνεδρίες και τα φιλοξενούμενα παιδιά συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε καθημερινή βάση.

Κατόπιν της μεταφοράς των παιδιών στις δομές έκτακτης φιλοξενίας, η Ειδική Γραμματεία με την υποστήριξη του ΔΟΜ εξασφάλισε μέχρι σήμερα τον εντοπισμό βιώσιμων λύσεων για 465 παιδιά. Συγκεκριμένα, 409 παραπέμφθηκαν σε μόνιμες δομές, δύο σε δομές ημιαυτόνομης διαβίωσης, 43 ενηλικιώθηκαν και ακολούθησαν ανάλογα προγράμματα, δέκα επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους και ένα μετεγκαταστάθηκε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ