7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Μητσοτάκης - Ζάεφ: Οικονομία, ενέργεια και ενταξιακή πορεία Β. Μακεδονίας στην ατζέντα της συνάντησης

Οικονομία, ενέργεια και ενταξιακή πορεία Β. Μακεδονίας στην ατζέντα της συνάντησης

Η συνεργασία σε θέματα οικονομίας και ενέργειες ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη και του Ζόραν Ζάεφ με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται στην ενίσχυση της συνεργασίας και σε έργα που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας να σημειώνει την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο πλευρών.

Σαφές το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της γείτονας μέσω το οποίου επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη με βάση του ισχύοντες κανόνες και την πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως προκύπτει από τον διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησης ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίδεται «για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία, ειδικά στην ενέργεια, όπου πολλά και ενδιαφέροντα έργα βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας».

Ως προς το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως είναι γνωστό, πάντα με βάση τους ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξής μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Πρόσθεσε δε ότι «ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει. Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ»

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ, που βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή το Forum των Δελφών, μίλησε για την πρόοδο που υπάρχει στον οικονομικό τομέα τονίζοντας μάλιστα ότι «έχουμε μια τεράστια ευκαιρία μπροστά μας» ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της ενταξιακής πορείας της χώρας του σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πέρα από ένα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Εσείς είστε ο κύριος γείτονάς μας, ο στρατηγικός μας εταίρος και θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις λεπτομέρειες των θέσεών μας και βεβαίως να ζητήσω τη βοήθειά σας, κ. Πρωθυπουργέ, αλλά και του κ. Δένδια και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία. Γιατί νομίζω πως το 2003 η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης έστειλε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για «Όπως γνωρίζετε, είναι μεγάλη μας χαρά που πλέον είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε που η Ελληνική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες μας. Πριν από ένα μήνα γιορτάσαμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την ένταξή μας στο NATO. Τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό μας κατά τη διάρκεια της τελετής και αυτό προκάλεσε πολύ θετικές αντιδράσεις από τους πολίτες μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συνεργασιών με πολλές επιχειρήσεις σημειώνοντας τα εξής:

«Είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου. Σήμερα το πρωί είχαμε την τελευταία σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα χρειαστεί να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα. 

Επομένως, η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού. Θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή.  

Όπως γνωρίζετε πιθανότατα θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου. Η χώρα μας θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι τεράστια ευκαιρία και μεγάλη τιμή. Ξέρω πως και εσείς ενθαρρύνετε την ευρύτερη συμμετοχή στο περιφερειακό αυτό έργο καθώς έχει οφέλη για όλους. Θα μας αναλογεί το 10% του τερματικού σταθμού αερίου και το 25% της μονάδας παραγωγής. Αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς».

Επίσης, ανέφερε ότι η χώρα του βρίσκεται «στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια, την πρωτεύουσά μας» προσθέτοντας πως «η ΔΕΗ είναι ένα από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής».

Τέλος, είπε πως «μια ακόμη μεγάλη επιχείρηση θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόµου VIII, ενός ευρωπαϊκού άξονα που θα ενώνει Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία. Αυτό είναι θετικό για την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι το μεγαλύτερο έργο και υπάρχει περιθώριο για πολλές επενδύσεις».