Μητσοτάκης σε Μισέλ: Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης η νέα τουρκική Navtex

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης η νέα τουρκική Navtex

Στη διπλωματική αντεπίθεση περνά η Αθήνα μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο. O Κυρ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ζήτησε να συμπεριληφθεί η νέα τουρκική πρόκληση στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον Σ.Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

 «Η Τουρκία έκανε το αντίθετο από αυτό που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και απαιτείται η ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας υπογραμμίζοντας την αναξιοπιστία της προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα καταθέσει τις αντιδράσεις της στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή 15 και 16 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το εν λόγω Συμβούλιο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς θα «ενεργοποιηθεί» η εργαλειοθήκη που απαιτείται για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

«Η Τουρκία έκανε το αντίθετο από αυτό που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και απαιτείται η ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Στο μεταξύ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα πρόκειται να θέσουν επί τάπητος τις τουρκικές προκλήσεις που αφορούν αφενός στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και αφετέρου στην έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Z. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ αύριο ο πρωθυπουργός υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα.  

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφασή της, ενώ εκδόθηκε αντι-NAVTEX από ελληνικής πλευράς.

Εσπευσμένα επιστρέφει από την Πορτογαλία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι εσπευσμένα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Πορτογαλία, μετά τη συνάντηση του με τον Πορτογάλο ομόλογο του, Ζάου Γκόμες Κραβίνιου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει αύριο, Τρίτη, από την Πορτογαλία, όμως οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επίσπευσαν την επιστροφή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.