Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Άσχημες εξελίξεις αν η κυβέρνηση δράσει μονομερώς»

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, 10:16
-A +A
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Άσχημες εξελίξεις αν η κυβέρνηση δράσει μονομερώς»

Για «πολύ άσχημες εξελίξεις», αν προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου χωρίς να ολοκληρωθεί ο διάλογος Κράτους – Εκκλησίας, προειδοποιεί την κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, επισημαίνοντας  πως η δημοσιοϋπαλληλική σχέση για τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Ιεραρχία. 

Ο Μητροπολίτης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή, εκφράζοντας έντονα την αντίδρασή του στις αλλαγές της μισθοδοσίας των κληρικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει την ενόχληση 73 εκ των 82 μητροπολιτών, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στις θέσεις του.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «απαξιωτική» τη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία, ενώ επέκρινε τη στάση του αρχιεπισκόπου πως επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου πως η μισθοδοσία των κληρικών εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Κράτους, ο κ. Χρυσόστομος πρόσθεσε πως αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κινηθεί μονομερώς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος του Αρχιεπισκόπου και τα όσα ακούγονται για τη διαδοχή του, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε πως όταν η Εκκλησία αντιμετωπίζει προκλήσεις οι συζητήσεις για την αρχηγεία συνιστούν «αντιπερισπασμό».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η δημοσιοϋπαλληλική σχέση για τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς αποτελεί «κόκκινη γραμμή», σημειώνοντας πως όλα τα υπόλοιπα σώματα της Εκκλησίας οφείλουν να σεβαστούν την τοποθέτηση των μητροπολιτών στις περαιτέρω διαβουλεύσεις με το Κράτος.

Τέλος, εκτιμώντας την κατάσταση ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε πως η όλη διαβούλευση για την αναμόρφωση της σχέσης Κράτους - Εκκλησίας θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, σημειώνοντας πως πριν τις εκλογές δεν φαίνεται να μπορεί να ολοκληρωθεί.

Διαβάστε ακόμα:

- Ναυάγιο στη συμφωνία Τσίπρα με Ιερώνυμο - Οι κληρικοί θέλουν να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι

- Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης η συμφωνία

- Σύγκρουση Μητροπολιτών - Ιερώνυμου στην Ιεραρχία - Αποκαλυπτικοί διάλογοι

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα