Μητρώο Ασθενών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Μητρώο Ασθενών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με κορονοϊό προχωράει η κυβέρνηση με στόχο την καταγραφή επιδημιολογικών δεδομένων, την φαρμακοεπαγρύπνηση και την άσκηση εποπτείας στους φορείς υγειονομικής φροντίδας του ιδιωτικού τομέα. Η δημιουργία του Μητρώου προβλέπεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μετά και από απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Στους σκοπούς του Μητρώου, στο οποίο αναφέρθηκε και ο αρμόδιος εκπρόσωπος Σωτήρης Τσιόδρας, είναι:

* Η άμεση και ταχεία καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς, στα ειδικά κέντρα υγείας της χώρας και σε κάθε φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας με δυνατότητα επέκτασης της χρήσης του.

* Η άμεση καταγραφή και ιατρική παρακολούθηση της εξέλιξης των κρουσμάτων που εντοπίζονται ή και παρακολουθούνται από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού.

* Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας έκδοσης παραπεμπτικών για την εξέταση του κορονοϊού.

* Η διαμόρφωση επαρκών επιδημιολογικών δεδομένων, η αποστολή των δειγμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προς τα διαπιστευμένα εθνικά και άλλα εργαστήρια.

Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, σε όλη την επικράτεια και κάθε γιατρός είτε στο δημόσιο σύστημα υγείας είτε στο ιδιωτικό υποχρεούται να ενημερώνει αμελλητί το Μητρώο και τον ΕΟΔΥ, και μόνο στην περίπτωση που η καταγραφή μέσω του Μητρώου δεν καθίσταται εφικτή, ενημερώνει με κάθε άλλο πρόσφορο διαθέσιμο μέσο.

Κάθε παράλειψη επιφέρει διοικητική ποινή προσωρινής αναστολής της άδειας λειτουργίας νομικού προσώπου ιδιωτικού φορέα υπηρεσιών υγείας για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών και, σε περίπτωση υποτροπής, έως οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Την επεξεργασία των δεδομένων, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, αναλαμβάνει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ΑΕ, η οποία θα έχει και την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την οργάνωση της μετάπτωσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων, καθώς και την τήρηση της ακεραιότητας και της εμπιστευτικότητας.