Μηταράκης: Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Μηταράκης: Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Στις «πολύ διαφορετικές συνθήκες εν συγκρίσει με την τελευταία φορά που βρέθηκε στο νησί» αναφέρεται με δήλωση του σήμερα το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο, συνοδευόμενου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Το 2016, σημειώνει ο κ. Μηταράκης, στη Λέσβο ήταν εμφανή τα σημάδια της μεταναστευτικής κρίσης. Σημάδια που καθημερινά ξεθωριάζουν και αφήνουν πίσω τους πολύτιμη ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά και ένα αταλάντευτο σεβασμό προς τους ακρίτες του Ανατολικού Αιγαίου. Στο Μαυροβούνι, την προσωρινή δομή που αντικατέστησε τη Μόρια πλέον όλοι οι διαμένοντες μένουν σε οικίσκους, έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στους διαμένοντες».

«Η Ελλάδα, συνεχίζει ο κ. υπουργός,. ανταποκρίθηκε με αυταπάρνηση στους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας. Εκφράζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης καθώς και τις αξίες της χριστιανικής μας πίστης. Όμως το θέμα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αφορά δυσανάλογα τις χώρες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε μπορούν να απουσιάζουν νόμιμες οδοί, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο η ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια και να "επιβραβεύονται" όσοι εκμεταλλεύονται τον συνάνθρωπο».

Και ο κ. Μηταράκης στη σημερινή του δήλωση καταλήγει: «Η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αναζητώντας κοινές ευρωπαϊκές λύσεις σε μια περίοδο που η ήπειρος δοκιμάζεται ξανά από φαινόμενα εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου».