Μισή ώρα απλών ασκήσεων μειώνουν κατά 50% τον πόνο στις ρευματικές παθήσεις

Μισή ώρα απλών ασκήσεων μειώνουν κατά 50% τον πόνο στις ρευματικές παθήσεις

Μπορεί η πανδημία να άφησε στο περιθώριο τα άλλα νοσήματα που χειροτέρεψαν καθώς δεν αναζητήσαμε ιατρική συμβουλή, μπορεί η τηλεργασία να μας κρατάει δέσμιους σε μία καρέκλα πολλές ώρες την ημέρα κάτι που επιδεινώνει πολύ το μυοσκελετικό σύστημα και φυσικά επιδεινώνει και την εξέλιξη των ρευματοπαθειών, αλλά το μήνυμα που στέλνουν οι φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές είναι αισιόδοξο.

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Λυμπερίδης πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου φυσικοθεραπευτών και η Κυριακή Κεραμιώτου πρόεδρος του Πανελληνίου συλλόγου εργοθεραπευτών λίγες ασκήσεις διάρκειας μισής ώρας την ημέρα που μπορούμε να εκπαιδευτούμε και να κάνουμε μόνοι μας έχουν δείξει σε έρευνα που έγινε με ασθενείς που πάσχουν από συστημικό ερυθηματώδη λύκο ότι μειώνουν κατά 50% τον πόνο που αποτελεί βασικό σύμπτωμα στον συστημικό ερυθηματώδης λύκο,  βελτιώνουν τη λειτουργικότητα κατά 40% και βελτιώνουν κατά 50%την ποιότητα ζωής. 

Μάλιστα μία ασθενής μοδίστρα στο επάγγελμα Αναφέρει ότι κάθε πρωί ξυπνάει μισή ώρα νωρίτερα για να κάνει αυτές ασκήσεις ώστε μετά που να μπορεί να χρησιμοποιεί με πολύ μεγαλύτερη άνεση και ευκινησία τα χέρια της.

Ειδικά για την περίπτωση της τηλεργασίας που εισέβαλε στη ζωή μας καταστρατηγώντας κάθε έννοια ωραρίου και καθηλώνοντας τον εργαζόμενο μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή σε ατελείωτες τηλεδιάσκεψης ο Γιώργος Λυμπερίδης λέει πως επιβάλλεται να σηκωνόμαστε κάθε μισή ώρα από την καρέκλα και να κάνουμε κάποιες ασκήσεις να βάλουμε στη ζωή μας φυσική δραστηριότητα για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε ακριβώς αυτή την έξτρα πίεση που φέρνει η εργασία στην εποχή της COVID  στη ζωή μας.

Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το πρώτο αίτιο που κάποιος θα πάει στο γιατρό και  θα αναζητήσει  φαρμακευτική αγωγή ενώ στην Ελλάδα και στον  κόσμο το 25% του πληθυσμού πάσχει από κάποιο ρευματικό η αυτοάνοσο νόσημα.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ελληνικής ρευματολογικής εταιρείας Ευαγγελία Καταξάκη ρευματολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στο Θριάσιο νοσοκομείο ο λόγος που πρέπει να χτυπήσουμε την πόρτα ενός ρευματολόγου είναι όταν πονάει μία άρθρωση που δεν έχει χτυπήσει και ο πόνος δεν υποχωρεί με την ξεκούραση.

Οι ρευματικές παθήσεις είναι πιο συχνές τις γυναίκες αλλά κάποιες απ’ αυτές πλήττουν εξίσου γυναίκες και άνδρες ενώ η Αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα είναι εκείνη η εξαίρεση που πλήττει κυρίως νεαρούς άνδρες, ωστόσο η ρευματοειδής αρθρίτιδα ο λύκος, η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση είναι ρευματικά νοσήματα που απαντώνται πολύ συχνότερα στο γυναικείο πληθυσμό.

Η Ευαγγελία Καταξάκη  αναδεικνύει την ανάγκη να γίνει μία επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα ώστε να βρούμε τον αντίκτυπο κάθε ρευματικού νοσήματος τον πληθυσμό και ταυτόχρονα να αποκτήσουμε και πλήρη εικόνα για τα παιδιά και τους εφήβους με ρευματικά νοσήματα καθώς υπάρχουν νοσήματα που ξεκινούν σε πολύ τρυφερές ηλικίες.