Μήνυση από MIT και Harvard κατά της αμερικανικής κυβέρνησης

Μήνυση από MIT και Harvard κατά της αμερικανικής κυβέρνησης

Δύο από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αυτό του Ηarvard και του MIT υπέβαλαν μήνυση κατά της κυβέρνηση Τραμπ για την οδηγία που προβλέπει αφαίρεση της βίζας των ξένων φοιτητών όταν τα μαθήματά τους γίνονται διαδικτυακά.

Η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία ICE, με αρμοδιότητα τη μετανάστευση και τα τελωνεία ανακοίνωσε χθες ότι  «Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια».

Μάλιστα, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ θα πρέπει είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα, είτε να πάρουν μετεγγραφή σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής.

Ως εκ τούτου, το μέτρο που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίστηκε ως προσπάθεια άσκησης πίεσης στα πανεπιστήμια να ανοίξουν εκ νέου τις πύλες τους.

«Η οδηγία βγήκε χωρίς καμία προειδοποίηση. Μόνο η επιπολαιότητα της υπερβαίνει τον κυνισμό της» δήλωσε σε μήνυμα του ο πρόεδρος του Harvard, Λόρενς Μάκοου σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

«Φαίνεται ότι σχεδιάστηκε σκόπιμα για να ασκήσει πιέσεις στα κολέγια και τα πανεπιστήμια να ανοίξουν τις αίθουσες τους στα κάμπους για μαθήματα αυτό το φθινόπωρο, αδιαφορώντας για τις ανησυχίες σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και άλλων».

Το αποτέλεσμα της οδηγίας μπορεί να είναι η δραματική μείωση του αριθμού των ξένων φοιτητών που θα εγγραφούν σε πανεπιστήμια αυτό το φθινόπωρο. Σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτημάτων για έκδοση βίζας λόγω της πανδημίας, οι νέοι κανονισμοί μπορεί να αποθαρρύνουν πολλούς ξένους φοιτητές να εγγραφούν σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

AP Photo/Elise Amendola