Μηνύσεις των δήμων που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα κατά παντός υπευθύνου

Μηνύσεις των δήμων που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα κατά παντός υπευθύνου

«Αύριο θα υποβάλω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Εισαγγελέα Περιβάλλοντος) μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για κάθε πράξη και παράλειψη που έχει συντελεστεί αναφορικά με τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε στη περιοχή του Σαρωνικού» ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο facebook ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. «Η καταστροφή είναι μεγάλη και στον Δήμο του με τα μέσα να κάνουν υπεράνθρωποη προσπάθεια να αποκατασταθεί η ζημιά», πρόσθεσε.

Ευθύνες για την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει δημιουργηθεί από την πετρελαιοκηλίδα, μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό, θα ζητήσει, τόσο ο δήμος Πειραιά, όσο και οι άλλοι δήμοι που πλήττονται, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε ότι η ενημέρωση που είχε δεν ήταν τόσο άμεση όσο θα έπρεπε ενώ τόνισε ότι στις αρχικές τους δημόσιες τοποθετήσεις οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι το πρόβλημα ήταν περιορισμένο και ελεγχόμενο. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο ίδιος  ενημερώθηκε την Τρίτη στις 3:30, όταν πλέον η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στην Πειραϊκή, από τυχαίο τηλεφώνημα.

Όπως είπε, το σίγουρο είναι, εκ του αποτελέσματος από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, ότι τα πράγματα δεν έγιναν σωστά. «Δεν μπορεί να λες στο δημόσιο λόγο ότι όλα έγιναν σωστά, ενώ έχουμε αυτή την κατάσταση», τόνισε.

Στο μεταξύ συνάντηση με τους δημάρχους και τους βουλευτές των περιοχών στις οποίες έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση μετά τη βύθιση στον Σαρωνικό, είχαν σήμερα υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γγ του υπουργείου Διονύση Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη και στελέχη του Σώματος.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί ένας συντονισμός, καθώς στην αρχή υπήρχαν ελλείμματα.

 

Ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας κατέστησε επίσης σαφές ότι «το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην περιοχή του δήμου δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο» και ότι «η δημοτική Αρχή θα στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου».

Φωτογραφία: Sooc